Красотата означава ли щастие?

В случай, че самоуверените млади жени си нямат достатъчно тревоги, сега вече могат да прибавят към списъка ужасен нов стереотип: Грозните хора са нещастни. Не от самото си раждане, разбира се, но с течение на времето проклятието на липсата на привлекателност оказва влияние върху живота им по толкова много начини, че в крайна сметка го определя качествено.

По-грозните хора изкарват по-малко пари. Имат повече проблеми с търсенето на партньор. И живеейки в култура, която налага чудовищен натиск във връзка с външния вид, те не се чувстват добре, когато се разхождат по улицата.

Това разказа в Yahoo! американската авторка Джесика Бенет. Тя цитира изводите от доклад на университета на Тексас в Остин със заглавие „Красотата е обещанието за щастие“. Информацията се базира на изследване на 25 хил. души в четири държави. Учените съпоставят отговорите на хора с различен социален статут и пол. Те установяват, че 15% от анкетираните, които са най-красиви, се чувствали с 10% по-щастливи. Не всички хора, които са по-малко привлекателни били нещастни, но чувството им на удовлетвореност от живота до голяма степен зависело от външния им вид. „Знам, че не е кой знае колко изненадващо, но никой не е документирал това“, отбеляза икономистът Даниел Хамърмеш, който бе сред ръководителите на изследването.

Всичко това звучи ужасно повърхностно, докато не бъде обърнато внимание на точните данни и изводите от останалите актуални проучвания. Изследванията показват, че привлекателните хора печелят 5 на сто повече, отколкото останалите. Красивите хора получават повече внимание от учителите и дори от бебетата. В специален материал през 2010 г. американското списание Newsweek писа, че хубавите мъже и жени са фаворизирани на работното място в изненадващо висока степен. Авторите поставиха следната теза: “Това е новата реалност на пазара на труда. По-добре е да си средно добър и да изглеждаш добре, отколкото да си перфектен и непривлекателен“.

Но все пак красотата невинаги е благословия. Особено, що се отнася до съвременните жени. Има поне 3 причини красотата да е тревога:

  1. Добрият външен вид може да отвори вратата на работното място за много жени, но след това началниците им, които са ги избрали, често изискват от тях повече – да са по-компетентни, по-лоялни, по-ангажирани. Освен това колегите им често разглеждат успехите им като единствено следствие от красотата им, а не от качествата им. И още: в професионалните върхове, доминирани от мъже, красивите жени могат да бъдат разглеждани като прекалено нежни, т.е. слаби и следователно непригодни за лидерските позиции.
  2. Случва се ефектът „красотата е ужасна“(“beauty is beasty“ effect). Физическата атрактивност може да направи кандидата за работа непривлекателен, стига да не сте жена, която кандидатства за работа, където външният вид няма никакво значение.
  3. Мъжете (както и жените) все по-често игнорират потенциални партньори, които по-голямата част от обкръжението им счита за супер атрактивни, и се отправят със сериозни намерения към представителите на другия пол „с по-малък рейтинг“.

Красиви жени в нещастни връзки:

Обикновено се приема, че красивите жени са щастливи. Имат визия, приятели и мъже, които дават всичко за тях. Посещават уникални места, носят модерни дрехи и са винаги в центъра на поредния купон. Обичат лудо и са обичани силно. Макар и да са „нежният“ пол, красивите жени са смели и винаги се впускат в различни приключения. Пътуват и се радват на всеки един ден. Дали обаче това винаги е така?

Обикновено не!

Все повече красиви жени попадат в нещастни връзки. С мъже, които се интересуват само от красотата им, но не и от същността им. Мъже, запленени от себе си кариерата си, които не питат „как си“, а само „къде си“. Хора, които не се интересуват какво мислиш, а само какво те искат да мислиш.

Нещастните връзки не се формират сами. Обикновено те се появяват с течение на времето, когато други чувства и емоции вече са се изчерпали. Тогава първоначалният плам и страст водят до рутина, грубост и безсилие. За нещастните връзки са виновни и двамата партньори: мъжете, които не се интересуват от никой освен от себе си; и жените, които приемат подобно положение за нормално и продължават да участват в същата спирала на ежедневието.

Рано или късно красивите жени осъзнават, че красотата не е всичко. Пътуванията стават все по-самотни, когато не те придружава този, който искаш. Забавленията загубват блясъка си, когато си сама. Вълненията са изместени от мрачни мисли затова дали връзката има бъдеще и защо не искаш да се прибираш там, от където преди време не искаше да си тръгваш.

Нещастната връзка нямат „такса вход“, нито критерии. Красивите жени не са защитени от попадане в нея, дори напротив – все повече се забъркват именно в такива отношения. Изходът е само един – новото начало. Самото начало трябва да се случи рязко и веднага. Когато се усети, че любовта не е достатъчна. Когато самотата измести щастието и когато „искам“ стане синоним на „мога“. Тогава красивите жени трябва да „поемат“ живота си в техните ръце и да продължат напред.

Към щастливите връзки и хубавите моменти. По този начин красотата ще има смисъл, а радостта отново ще бъде част от ежедневието. Нещастните връзки са избор, който всеки сам избира. И всяка една от тях има „изход“, който може да бъде открит. Както и „врата“, която да бъде затворена завинаги!

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.