ЛЕГЛОТО Е ЦЕНТЪРЪТ НА ВСЯКА СПАЛНЯ

Всички знаем, че когато наближи часът за сън, винаги можем да разчитаме на леглото за нужната ни почивка и презареждане за новия ден. Въпроса е дали сме се постарали то да е достатъчно комфортно и удобно, за да ни даде нужната енергия и спокойствие през нощта?

Леглата са сред едни от важните мебели, в които инвестираме. В крайна сметка нашето легло е и нашето убежище и там е мястото където си почиваме. То играе важна роля за вида на нашата спалня. Затова избора на правилното легло е важно. В наши дни има много различни дизайни, от които може да се избира. Правилният избор зависи от бюджета, стила на декорация, изискванията за място и др.

За съжаление често пренебрегваме това важно условие и свикваме с леглото, без да се постараем да го приведем във вида, който ни е нужен за максимално удобство.

Например неудобният матрак или прекалено твърдата възглавница може да са причина за неспокоен сън и влошено възстановяване на организма. Липсата на здрав сън и качествена почивка, от своя страна, могат да доведат до системна преумора и трайни поражения, а след време и болестни състояния.

Като се има предвид, че една трета от животът ни минава в сън, си струва да отделим внимание на самото легло, матракът, възглавницата и спалното бельо.

Матракът

Значението на матрака в никакъв случай не е за пренебрегване. Той трябва да е преди всичко удобен, еластичен и ергономичен. Нито прекалено твърд, нито прекалено мек. Трябва да е съобразен и с индивидуалните потребности на всеки един човек. Ключов фактор тук е твърдостта на матрака да е такава, че да следва естествената S-образна извивка на гръбнака, така че през нощта тялото да отпочине максимално за следващия ден.

Възглавницата

Тя също трябва да отговаря на определени изисквания. Тук всеки има собствени навици и предпочитания, но избирайки възглавница, е важно да следваме не заученото и навика, а това, което е добре за нас самите и тялото ни. Възглавницата трябва да е с такъв обем и твърдост, че да поддържа главата на нивото на гръбнака – нито прекалено ниска, нито прекалено висока и твърда. Това е важно условие за здрав и качествен, спокоен сън.

Спалното бельо

То трябва да е такова, че да осигурява нужната топлина и комфорт, без да дразни кожата и тялото. Естествените материи са за предпочитане. Те попиват излишната влага, отделяна от тялото през нощта, и спомагат допълнително за комфорта по време на сън.

Даже леглото показва какъв тип персона сте – романтик, бохем, традиционалист и т.н.

Спалнята, по предназначение, трябва да е най-комфортната и семпло обзаведена стая във всеки дом. В нея съществуват два основни типа мебели, необходими за нормалното и удобно пребиваване – легло и гардероб.

Те обаче са и сред най-големите интериорни компоненти, затова понякога е трудно да решим как точно да ги разположим. Ще ви покажем няколко варианта за обзавеждане на спални с различен размер, за да имате възможността да се ориентирате и да добиете повече увереност по време на своя собствен ремонт.

С помощта на  професионалистите от IIKO DESIGN бихте могли да изградите подробни проекти, който да ви послужат да изразите идеите си.