СЪВРЕМЕННИТЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НО МЕБЕЛИ

Мебел (на латински: mobile, подвижен) е обобщаващо понятие на предметите от обзавеждането на едно жилище, предназначени да улеснят ежедневната човешка дейност като хранене, седене, спане, почивка, съхраняване на книги, инструменти, дрехи и кухненски прибори.

Мебелите могат да бъдат и продукт на декоративно изкуство. Към тяхната функционалност понякога се прибавя символично или религиозно значение. Домашните мебели, заедно с останалите предмети от обзавеждането като часовници и лампи, целят да създават уют и удобство. Мебелите могат да бъдат изработени от различни материали, между които дърво, пластмаса и метал.

Съвременните мебели се правят главно от две категории материали – масивно дърво и различни видове плоскости (ПДЧ, МДФ и други). Сред най-широко използваните плоскости са т.н. МДФ и ПДЧ плоскости. Нека обърнем внимание на приликите и разликите и предимствата и недостатъците между двата вида плоскости в следната кратка информация:

ПДЧ – това са т.н. плочи от дървесни частици. Още през първата третина на миналия век този материал навлиза широко в мебелната индустрия и се използва и до днес. Съществуват два вида плоскости от този тип – двуслойни и трислойни. По-често използвани са трислойните поради техните по-висока здравина и качество. Представляват по-груб среден слой, заключен между два по-тънки повърхностни слоя, които са от по-фини и по-плътно пресовани частици.

При първоначалното производство на тези плоскости се използват като слепващо вещество формалдехидни смоли, които в последствие са признати за вредни, защото материалът излъчва формалдехид. В последствие количеството на използваните такива смоли и намалено до безвредни стойности.

Наред с големите плюсове ПДЧ плоскостите си имат и своите минуси. Те не са устойчиви на влага и не се препоръчват за помещения с повишена влажност. Обработката на материала също не предлага достатъчно голяма свобода и форми (при фрезуване). Този вид плоскости все пак си остава един от най-използваните в ниския ценови клас.

MDF – Medium Density Fibreboard (плоча от дървесни влакна със средна плътност). Този продукт се произвежда на основата на дървесни частици, получени чрез раздробяване на остатъци от твърда или мека дървесина до дървесни влакна. За свързващо вещество се използват восък и гума. От получената маса се оформят плочи при висока температура и пресоване. Крайният продукт е съставен от отделни влакна (не от фурнир) и може да бъде използван като строителен материал по подобие на шперплата. Полученият MDF е по-здрав и много по-плътен от шперплата или нормалните ПДЧ — плочи от дървесни частици.

Името произлиза от различието в плътностите на плочите от влакна. Широкото производство на MDF започва в началото на 80-те години на миналия век.

Физичните свойства на MDF-а се характеризират с плътност около 700-850 kg/m3, обикновено – 720-730 kg/m3. В сравнение с естествената дървесина в структурата на MDF няма възли или пръстени, което го прави по-еднороден материал. Това е доста сериозен фактор и при работата на рязане и обработка.

При монтажната работа има известни тънкости, които трябва да се спазват. Също както и естествената дървесина, MDF може да се разцепи, ако винтовете се монтират без помощни отвори. Пирони не се задържат добре. Типичното съединение става с T-гайки и винтове с плоска глава, най-често машинно. Въпреки че е здрав, MDF има по-нисък модул на еластичност от естествената дървесина, така че следва да се очакват по-големи огъвания при същото натоварване, особено при висока влажност.

По отношение на качествата си MDF превъзхожда значително ПДЧ. Плочите се произвеждат от мека дървесина по метода на сухо пресоване при високо налягане и температура, на което се дължи и по-фината и хомогенна структура на материала. Отличават се видимо по-гладка повърхност и повишена здравина и еластичност. Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен и безвреден материал. Този вид материал се отличава и с много по-висока степен на устойчивост на влага. А отличната геометрия на плоскостите остава непроменена дълго време и позволява по-лесното пилене, рязане, фрезуване и огъване, както на повърхнината, така и на ръбовете.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.