СЪВРЕМЕННИТЕ ЖИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ – ОБЗАВЕЖДАНЕ И ИНТЕРИОР

Анализ на обитателите, промените в начина на живот и обитаване на жилищата

Преминаването към нов, градски начин на живот и социални промени в обществото през последните две десетилетия, доведе до изменения в структурата на семействата и домакинствата – в техния количествен и качествен  състав.

Наблюдава се  сравнително голям брой на непълни семейства или домакинства, представени от един или  двама души. Спадът на броя на деца в семействата също предопределя предпочитания към по-маломерни или с по-малко помещения жилища.

Като цяло броят на обитателите в едно жилище, както и тяхното социално положение, оказват пряко влияние върху избора на броя, вида и качеството на мебелите, а оттам и на цялостното интериорно изграждане.

Установено е, че България заема едно от първите места в Европа по процент на собствени жилища. Това предполага лично отношение към жилището, неговото обзавеждане и поддръжка и влияе пряко на качествените характеристики на интериора и мебелите в него.

Промените в съвременния начин на живот доведоха до необходимост от разнообразни  планови схеми, отговарящи на новите изисквания, и се отразява пряко на начина на  аранжиране, обзавеждане и интериорно изграждане на жилището.

Промененият бит на  хората, изразяващ се в намалената комуникация в семейството, пренасяне на работното място в жилището. Обездвижването, вследствие на интензивното използване на автомобили и компютри, формира трайни тенденции към универсализация, изразяваща се в многофункционалност на  интериора и мебелите.

Анализ на интериора и мебелите

Нововъведенията при оформянето на елементите на интериора – винилни и епоксидни подови настилки, опънати тавани,  декоративни  мазилки,  принтиране върху стъкло  или други материали, огромният избор на декор при текстила – дават възможност за  неограничени и оригинални  дизайнерски решения.

Тенденциите както по света, така и у нас, свидетелстват за изявен интерес към естествените материали (камък, дървесина, естествени  тъкани и др.), за търсене на екологичното в дома.

По  отношение  на  изграждането  на  съвременния  жилищен  интериор се наблюдава желание за завършеност, обмисляне на  детайлите и цялостно естетическо въздействие  във всяка точка.

Цветовите тенденции са стилна  комбинация от ахроматични  цветове с или без ярък акцент (постигнат чрез светлина, декоративно оформление или отделен елемент  от архитектурата или интериора) и натрупване на много ярки цветове с цел постигане на някакво конкретно усещане или тематично подбиране на цветове, аксесоари, мотиви, материали и текстури за придаване на определена атмосфера.

Изследвано е състоянието на  функциите в съвременното жилище, като се имат предвид дейностите и помещенията, в които те се извършват. Може  да  се заключи, че съвременното жилище е променило не само облика си, но и начина на обитаване.

Забелязват се доста дейности, застъпени в повече от едно помещение и струпване на разнообразни функции в една зона, дължащо се както на трансформациите в плановите схеми, така и на промените в живота на обитателите.

Дневната продължава да бъде социален център на дома. Тук се получава и най-голямото натрупване на дейности за единица площ – почивка, социални дейности, работа, съхранение, игра и дори спане.

Добавянето на отворени обеми за съхранение и най-вече свободно стоящи  конзолни  рафтове и корпуси, оформени в декоративна композиция, са тенденция при съвременното обзавеждане на дневна.

Съвременната  тенденция към отворена планова схема между кухня, трапезария и  дневна  предопределя разпределянето на необходимите вещи за дейностите в тях (сервизи, покривки, напитки и аудио-визуална техника) и в трите зони, и унифицира предназначението на корпусните мебели в помещението.

Наличието  на  преносим  компютър  почти  във  всеки  съвременен дом позволява изместването на зона работа от работния кът с бюро (плот) и стол към мебелите за почивка или спалнята.

Проектиране, дизайн, визуализация и реализация на интериорни решения

IIKO DESIGN се специализира в изготвянето на интериорен дизайн. Силата ни е в умението да проектираме и реализираме уникален интериор с отличителна дизайнерска визия. Основната ни цел при създаването на проекта е да обединим Вашите идеи и представи за интериора и функцията му с нашето виждане и дългогодишен опит в създаването на удобство, функционалност и стил.

С нашия индивидуален подход към всеки клиент, с нашето внимание към детайла и с нашата страст към работата ние ще изградим мечтания облик на вашия дом.

За двадесет и петте години опит в областта на Интериорния дизайн придобихме умението да съчетаваме хармонично всичко нужно за да превърнем жилището в дом (подови настилки, стенни покрития, тавани, осветление, текстилни изделия, качествени и удобни мебели, дивани, черна и бяла техника ).

За повече информация можете да посетите страницата ни – www.iiko.bg  или да се обадите на националният ни телефон – 0700 20 028

Интериорен дизайн на уютна и модерна всекидневна.

Представяме ви един интериорен проект на всекидневна с трапезария и кухня, съчетаващ в себе си уют и топлота в един модерен интериорен дизайн. Заданието беше помещението да впечатлява, като в същото време запази усещането за семеен комфорт.

Използвахме топли цветове и материали в контраст със студени, за да постигнем баланса между домашен уют и модерен стил. Помещението е разделено на три зони – кухня, трапезария и кът при телевизора.