ОТ ИИКО ПРЕДЛАГАМЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ РЕГИСТЪР НА ЛЕГАЛНИТЕ МЕБЕЛНИ ФИРМИ

За да се пресече нелоялната конкуренция на сивата икономика е наложително спешно създаване на регистър на легалните мебелни фирми. В момента сивата икономика е превзела повече от 30 процента от сектора и това прави много трудно оцеляването на коректните предприемачи. На вътрешния пазар нашите производители се сблъскват  предимно с нелоялни играчи.

Конкуренцията на българския пазар е доста голяма. В бранша работят изключително много фирми. Това е радостно, защото конкуренцията ражда по-добро качество и по-добра продукция.

За да може сектора да се развива и плаща необходимите данъци на държавата наложително е спешно да се направи всичко възможно, както от управляващите, така и от браншовата организация, така че сивия сектор да бъде поставен в положение да не се чувства комфортно. Затова ние от ИИКО настояваме да бъде създаден официален регистър на легалните фирми. Където да бъдат регистрирани всички производители на мебели, които отговарят на определени критерии, за да може до крайния клиент да не пристигат мебели, които са правени в гаражни производства и не отговарят на никакви стандарти.

За поддържане на високи стандарти, освен добри машини, трябват и добри кадри. След закриването на повечето професионални гимназии в страната намирането на такива става все по-трудно.

Ясно е, че лоялните производители в България имат нужда от подкрепа и създаване на ясни правила в бранша, каквито за съжаление в момента не съществуват. Ако държавата не се намеси спешно и браншовата организация не се вземе в ръце, за да оцелеят, повечето лоялни играчи на пазара ще бъдат принудени да минат в сивият сектор.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.