РАЗГОВОР С ВОДЕЩАТА ДИЗАЙНЕРКА НА IIKO DESIGN НАДЯ МИХАЛКОВА

Интериорният дизайн повишава качеството на живот

Ролята на дизайнера е много повече от създаването на красива визия. Ние вярваме, че интериорният дизайн  повишава качеството на живот. Нашата продуктивност, удобство, организация на работа, условия на почивка и в крайна сметка качеството ни на живот зависят от ефективното и правилно решаване на пространствените задачи в интериора. Целта на интериорния дизайнер е така да организира площта  в определено помещение, че  да отговаря на специфичния начин на живот на неговите собственици.  Това става чрез ефективно разположение на функционалните зони, избор на качествени материали, проектиране на ергономични мебели и правилно съчетаване на аксесоари, допълващи обзавеждането.

Има една мисъл на Адам Смит: „Функционалността е един от основните източници на красотата…“. Ето защо ние вярваме, че красивият интериорен проект е функционaлналният  интериор.

Няколко въпроса зададени към водещата дизайнерка на IIKO DESIGN, Надя Михалкова:

Какви са обичайните грешки в интериорните решения, които биха могли да се избегнат със съветите на специалиста?

От една страна това са грешки свързани с чисто естетически подбор при  съчетаване на елементите в интериора. Но основните задачи, които решава интериорният дизайнер, са свързани с ефективното разпределение на пространството като например:-  къде ще е разположена всяка зона,  какви мебели ще включва и какви функции те ще изпълняват, какви ще са настилките, какво ще е осветлението, необходими комуникации и т.н. Всички тези неща определят удобството на обитаване на дома Грешките при разпределението водят до загуба на място, мебели, които ни пречат, а в същото време има недостиг на шкафове за съхранение, ограничено  движение в дадена зона. Добрият дизайнер благодарение на своя опит и знания може да открие компромисно решение между желанията на клиента, даденостите на пространството и неговия бюджет.

Къде сме ние – научи ли се българският потребител да ползва услугите на дизайнер?

През последните години все повече расте интереса към услугата интериорен дизайн. Една от причините е бумът в строителството и продажбата на нови апартаменти. В резултат, на което много хора станаха собственици на имоти, които трябваше и да се  обзаведат. Това даде сериозен тласък за развитието на бранша у нас.

Въпреки това има какво да учим и като клиенти, за да използваме максимално услугата интериорен дизайн. Има хора, които  очакват от дизайнерите само решение за цветове или мебели, а други идват с конкретни желания, които са напълно неприложими за техния дом.. Дизайнерите също има какво да се учат по посока на предлагане на услугата. Те все още предлагат работа в твърде широк пакет от дейност, без ясна конкретика и точна цена за различните услуги. Като цяло тази професия все още е нова за България и трябва време за да се избистрят и регламентират всички правила и детайли.

Факт е, че  хората у нас отделят все повече внимание и средства при обзавеждането на домовете си и търсят услугите на професионалисти.

Споделете принципите си на работа с клиентите. Нуждаете ли се от някаква предварителна информация, за да се съгласите да приемете поръчката, какви са основните етапи от съвместната ви дейност, колко време отнема работата по един интериор и от какво зависи това?

Преди да започнем работа по конкретен проект е необходимо да знаем желанията и очакванията на клиента за самия интериор. Това става на една по-дълга среща, на която се изговарят всички подробности, касаещи проекта. Колкото по-подробно е това задание,  толкова по-точна ще е посоката нашите идеи.  Имали сме и клиенти, които  са ни давали пълна свобода. Стремим се да се нагодим според клиента.

Етапите на  работа при нас са три. Започваме с идеен проект. На негова база след това се развива самия проект. Идейният проект се обсъжда с клиента, правят се корекции, промени, доразвиват се идеи.

Вторият етап включва визуализиране на  същинските промени. Доразвиват се идеите от идейния проект, които са обсъдени с клиента. На този етап започват да се изчистват елементите, които ще включва интериорния проект.

Третият етап е изготвяне на техническата документация и предаване на проекта.

Изготвянето на техническата информация започва при финализиране на проекта. Издаваме проекта на електронен и хартиен носител. Тази информация включва: пълна спецификация за материали, цветове, продукти, размери, конструкции, чертежи, схеми и т.н., всичко, което е необходимо за реализиране на проекта.

Всеки проект е различен, но работата по един интериорен проект обикновено отнема от 2 до 3 месеца.

Помагат ли ви 3D визуализациите при работата с клиентите и ако е така защо?

ЗD визуализациите улесняват много нашата работа. Грешките при ремонта винаги са свързани с пари, нерви  и загуба на време. А в AutoCAD много по-лесно се махат стени и се експериментира с различни варианти, както на разпределение, така и на елементите, които ще включва интериора. Така имаме възможност да проверим, кой вариант е най-удачен и да го визуализираме – да направим фотореалистична картинка. По този начин не плащаме за грешките и спестяваме време и нерви.

Не всеки човек може да си представи как ще изглежда интериора от схеми, чертежи, а дори и от рисунки.  Но когато клиента види визуализации,  много по-лесно си представя нещата.

3D визуализациите ни помагат да сравним и изберем най-добрия вариант на разпределение, да експериментираме с елементите, които ще включва интериора и да покажем как реално ще изглежда всичко. По този начин заедно с клиента можем да

Какви са дизайнерските ви препоръки за настоящия интериорен сезон?

Според нас все по-голямо внимание ще се обръща на функционалността в интериора и усилията  ще бъдат насочени да се  проектира пространство, в което център ще са хората, които ще го обитават и целта ще бъде да се създаде среда, в която е лесно и приятно да се живее. Интериорите ще стават все по-изчистени, за да може хората да имат свободата да водят живота, който са мечтали. Тежките тавани от гипс картон и претрупаността от елементи в интериора постепенно ще отпаднат, защото те ни ограничават и физически и духовно.

Какво всъщност представлява проектирането на интериорен дизайн?

Проектирането на интериорен дизайн включва проект функционално разпределение на помещението с цел подготвяне на правилна експлоатация и създаване на нормална жизнена среда. Определяне на ергономичната в интериорния дизайн. Определяне на ергономичността на отделните зони, както и на мебелите, които ще си взаимодействат в изграждането на цялостната концепция на обзавеждането. Проект цветово решени , дизайн на мебели, видове материали , осветление, ел. и Вик. Проектите се изграждат с помощта на специализирани софтуери. Един интериорен проект не може да бъде изграден правилно, без използването на триизмерни фотореалистични визуализации, които показват реално резултата от взаимодействието на избраните мебели, концепцията, цветовите съчетания, още преди да сте започнали ремонта и обзавеждането. Визуализирането помага за отстраняване на грешките , избора на правилните цветове и дизайн на мебелите в интериора. Помага както в правилния избор на размери, стилове в дизайна, цветове, така и за спестяване на излишни разходи, като промени във вече монтирани неща връщане на мебели, материали, неправилно бюджетиране. Интериорния проект изграден с помощта на визуализации позволява да видим разликите в представите си реалния резултат без дори да сме започнали ремонта. Изпробването на различни комбинации от цветове, дизайн, разпределение са единствения вариант за постигане на най-доброто решение ,а това би било не постижимо без реално визуализиране.

Трите основни направление на един интериорен проект са:

 – ергономичност в интериорния дизайн;

 – съизмерност в интериорния дизайн;

 – създаване на атмосфера в интериорния дизайн отговаряща на изискванията на поръчителите;

За настоящият момент добрата новина е, че по-голямото търсене на интериорни дизайнери довежда и до завишаване на критериите в качеството на предлаганите услуги, лошата е, че превръщането на услугата в масова, изисква и масово предлагане и липсата за съжаление на достатъчно професионалисти се заема от малки и средни търговци и производители, които в желанието си да продадат своята стока имитират предлагането на услугата интериорен дизайн, което довежда от една страна до разпространяване на грешна информация относно същността на един интериорен проект и от друга вдигане на цената за качествен проект.

За това наш съвет е търсете утвърдени производители, а не така наречените „гаражници“, които не Ви издават никакви документи за обзавеждането и ако имате проблем няма как да си потърсите правата.

Компанията IIKO DESIGN, като водеща в областта на новите технологии обслужващи бита на хората, предлага редица иновативни решения в това направление.

Всички показани в проектите ел. уреди се предлагат в електронния магазин на компанията IIKO, където за носителите на клубна карта има отстъпка от 10%.

Тъй като по принцип компанията се захранва директно от фирмите производители и техните представителства цените на уредите са на най-ниските възможни нива.

Заповядайте в шоурума ни на улица Перник 121 / ъгъла с бул. Стамболийски / ще останете доволни …..! Предлагаме на вниманието на всички бъдещи наши клиенти малка част от проектираните и произведени в IIKO поредица от кухни и ел. уреди за тях:

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.