В детската стая мебелите трябва да са детски – не стари и тежки, нито такива, които не се връзват с интериора на другите стаи. Доброто обзавеждане с подходящи красиви и функционални мебели възпитава усет към естетиката от най-ранна възраст.

Пристъпвайки към организацията на стаята, задължително трябва да се съобразяваме с възрастта на детето, с неговите увлечения и интереси, а така също и с функциите, които тя ще изпълнява – учене, игра, сън.

За първите месеци след раждането кошчето съвсем не е за пренебрегване. Все пак повечето родители от самото начало предпочитат креватчето. За удобство на майката е задължителна масата за повиване на бебето – тя често е с няколко чекмеджета, които побират куп неща от бебешкия гардероб. Също много удобни са креватчетата с подвижно дъно – с помощта на лост или бутон те се повдигат на желаната височина.
Има модели, при които предната стена се сваля -те могат да се ползват години наред.

Подходящото креватче винаги е с високи, предпазващи детето страни, изработени от неплътни плоскости, които позволяват проветрение на постелята и възможност за наблюдение.

Практични са съвременните модели, снабдени с колелца, които при желание могат лесно да се свалят. Доколкото скелетът на детето се формира през неговата първа година, от особено значение е формата и ортопедичността на основата на леглото. Специалистите съветват креватчетата да са с ширина не по-малка от 90 см. Хубаво е, ако са окомплектовани с ортопедични решетки и полутечни матраци. Матракът, възглавничката, юрганчето, както всичко, до което се допира детето, трябва да бъдат изработени от естествени и екологични материали.

От две до шест годинки е възрастта, в която децата, водени от своето любопитство, активно опознават света и стремително разширяват своя кръгозор. Мебелите, предлагани от производителите, се отличават с особена привлекателност и дизайнерска изобретателност. Креватчето, масичката, столчето и гардеробчето, кутията за играчки са с необикновена и неочаквана форма, грабваща детското въображение.

Децата рядко не са в движение, общо взето, само когато спят. За да не се нараняват, отделете особено внимание на безопасността на всички предмети и мебели. В детската няма място за остри и недобре обработени ъгли, ръбати метални аксесоари и стъклени елементи. Очевидно ръстът и пристрастията на 6-годишното дете коренно се отличават от тези на двегодишното. Затова много удобни са гарнитурите, поддаващи се на трансформация, способни да „растат“ заедно с детето и неговите интереси.

При тях един предмет може да бъде използван за няколко цели, съставните части могат да се разместват, придавайки нова форма и индивидуалност на конструкцията.

Много практични са шкафовете, от които „изникват“ например масички и столчета. Вариантите са безброй. Сгъваемите мебели икономисват място и с тяхна помощ не само се пести пространство, но функциите на помещението се променят според нуждите.

Бюрата в детската могат да бъдат няколко вида – освен традиционното в бита вече навлезе и компютърното с подвижна плоскост за клавиатурата, с шкафчета, специално пригодени за основния модул и за други принадлежности. Най-важното е мебелите да съответстват на детето по размери.

Идеалният вариант е бюрото да е голямо и стабилно. Ако се използва за писане на домашни, височината му трябва да е малко над лакътя на седящия до нея ученик. Това може да се постигне и с помощта на стол с повдигащ механизъм.

За предпочитане е столът да е с висока и удобна облегалка. Височината му е оптимална, когато краката на детето, свити в колената под прав ъгъл, докосват пода. За учениците са нужни рафтчета за учебници и книги. Те могат да бъдат открити или закрити, а за да не заемат място, са по-плитки от останалите шкафчета.

В процеса на израстване децата непрекъснато променят вкуса си, появяват се нови увлечения, формират житейските си възприятия. Хубаво е при възможност мебелите да се променят, следвайки тези нужди.

Гимназистите и студентите вече не са деца, но още не са и възрастни. Техните мебели трябва да са съвременни и функционални. Стаята се преобразява почти в кабинет. Трябва да има достатъчно място за книгите, за музикалната колекция и стереоуредбата, за домашните цветя. Обзавеждането отнема значително повече пространство от детската, затова трябва добре да се избере подходящото помещение от дома.

Знайте, че детската стая е своеобразен модел на света на възрастните, приспособен за малчуганите. Тук детето с помощта на играчките, мебелите и различните аксесоари получава първите знания за живота, в който му предстои да навлезе, тук се формира отношението не само към родителите и другите хора, но и към всичко наоколо. Затова в придобиването и развиването на навиците, във формирането на личността до голяма степен играе роля и вътрешната подредба на детското помещение.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.