ОБЩАТА УЧАСТ НА БОРИСОВ И ТРЪМП – ХОРАТА ГИ ОБИЧАТ, ЗАЩОТО СА ИСТИНСКИ. ПСЕВДО ЕЛИТЪТ ОБАЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПРОСТИ ЧОВЕЩИНАТА

Автор: Звездомира Мастагаркова

Човещината се оказа сред най-дефицитните качества не само в България, но и в САЩ. Това стана болезнено ясно по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом, където бе официално поканен и посрещнат от президента Доналд Тръмп на 25 ноември.

Именно това най-естествено и непосредствено чувство на емпатия към ближния бе решаващият фактор за бляскавото протичане на срещата между двамата лидери. Както и решението Тръмп да наруши изцяло протокола и да остане близо два часа на четири очи с Борисов, захласнат от възможността да поговори честно и нормално с някого, а преди това да допусне всички журналисти от българската делегация в Овалния кабинет и да им говори повече от 10 минути.

Всичко това бе напълно неочаквано – нито от родната правителствена група, нито от домакините. Случи се извън рамките на всякакви предварителни уговорки и правила. И не бе изненада единствено за премиера Бойко Борисов, защото той едва ли има как да се изненада сам от себе си.

Вече го е правил и знае, че може да разчита на харизмата си и на емпатията си, а всъщност на най-естественото човешко отношение – да уважаваш събеседника си, да бъдеш себе си, да не се криеш зад маски и условности и да казваш истината. Да бъдеш човек е винаги важно, на първо място, и винаги работи. Борисов го доказа по най-бляскавия начин в столицата на световната политика Вашингтон и донесе голяма и важна победа за България, която вече има за свой верен приятел президента на САЩ.

Тръмп го показа, подготвен от държавния секретар Майк Помпео и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, които вече бяха попаднали в харизмата на Борисов.

Така още при посрещането на премиера той бе уважен с рядка възможност – да кацнем на военното летище „Андрюс“, което се ползва и като правителствено и където каца и папата, и важни световни лидери. После го потвърди, уважавайки го най-малкото като крал – с безпрецедентни цели 21 топовни салюта и над 460 военни, строени в чест на Борисов в Арлингтън. А при посрещането му в Белия дом, впечатлен от силното му мъжко ръкостискане и искрена човещина, го прегърна свойски и потъна в разкошно настроение, каквото в САЩ публиката вижда твърде рядко.

После именно след предложение на премиера към домакина му българските журналисти бяха допуснати безпрецедентно в Овалния кабинет. Дори служителите на „Сикрет сървиз“ не вярваха на очите си, когато Тръмп, без да се замисли, отвори най-прочутия офис в света за толкова голяма публика. Но и тук човещината се оказа решаващ фактор.

Цялата група от български медии се зарадва искрено на срещата с президента Доналд Тръмп и когато той се появи в прословутата Розова градина заедно с Борисов, родните журналисти го приветствахме с усмивка и приятелски жестове, което видимо го изненада приятно. Затова спря веднага в унисон с Борисов, отвърнаха на дружеските усмивки, а Тръмп поде любезен разговор с делегацията, интересувайки се как сме, харесва ли ни в САЩ. А после не скри, че именно доброто отношение го е изненадало, казвайки, че „Борисов е добър държавник, отнасяйте се добре с него“.

Тази реплика разкри, че именно човещината на премиера, а след това и на журналистите от България, е ключът към сърцето на Тръмп.

Но тя разкри и друго – обидата, която е натрупал президентът на САЩ от дългогодишния медиен линч, на който е подложен още преди избирането си, докато в същото време електоралните нагласи са изцяло в негова полза, избирателите го харесват и американците са благодарни, че повиши жизнения им стандарт, погрижи се за здравното им осигуряване и още куп важни за обикновените хора постижения.

Една клика милионери, интелектуалци и крайни либерали и техните медии обаче не могат да му простят, че не спазва елитарния протокол. Че се държи човешки и докосва сърцата на хората.

Звучи познато – досущ като ситуацията у нас с премиера Бойко Борисов. Печели безапелационно избори след избори и е харесван от народа, но никак не се нрави на умните и красивите, на псевдо елита от жълтите павета, каквото и да значи това. Не им харесва и ги е страх от него именно заради човещината му, която за тях ще остане завинаги химера. Благодарение на нея обаче той печели точка след точка в полза на родината, а в САЩ преди ден написа цяла много важна глава в съвременната история на България и зададе курс за бъдещето за десетилетия напред.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.