Навлизането на новите технологии в различни сфери и области на живота е вече факт. Неизбежно е този факт да не засегне и жилището – място, на което всеки човек прекарва голяма част от живота си. С поглед отправен в бъдещето, може да се заяви, че тази тенденция започва да навлиза сериозно и очертава развитието и промяната на жилищния интериор. Неизбежен е процесът на промяна, свързан с актуализиране на функцията, разпределението и начина на обитаване на съвременния дом.

Технологичния напредък вече е неделима част от живота. През последните 20 години светът става свидетел на огромния напредък на човечеството, благодарение на техническия прогрес в много отношения и аспекти на живота: навлизането на интернет в живота на обикновения човек, нанотехнологиите, все по-голямото внимание в областта на търсенето на алтернативни енергоефективни източници, алтернативни начини за придвижване, та дори се стигне до опитите за безжично пренасяне на електроенергия.

Няма как всички тези промени в технологичен аспект, да не се отразят на начина на развитие на съвременното жилище. Не бива да се пренебрегва също така адекватното и умело съчетаване на добре издържания в естетическо отношение дизайн, с функционално правилното приложение на технологиите. Задължително условие е намирането на добра връзка между външния вид на продукта и доброто функционално приложение.

Както е казал Стив Джобс: „За повечето хора думата дизайн означава облицовка. Вътрешна декорация. Платът, от който са направени завесите и с който е облицовано канапето. За мен това няма нищо общо със смисъла на думата. Дизайнът е душата на всяко човешко творение, която се изразява във всяка част от него.” Връщайки се малко по-назад във времето, той прави подобно изказване, правейки връзката между технологията и дизайна: ”Дизайн е странна дума. Някои хора мислят, че понятието дизайн е свързано с външния вид на продукта. Но, разбира се, ако човек задълбае, всъщност ще разбере, че то е свързано с това как продукта работи. За да направиш наистина добър дизайн на каквото и да е, трябва да го проумееш. Човек трябва напълно да се отдаде на нещо, за да го разбере изцяло, да го сдъвче, а не просто да го преглътне набързо. Повечето хора не отделят време за това.”

В днешно време спокойно може да се заяви, че домът на бъдещето ще е истинско чудо на съвременната наука. Браян Дейвид Джонсън твърди, че в близко бъдеще домът ще бъде в голяма степен свързан и зависим от интернет. Според неговите предположения, над 500 милиарда часа развлекателно мултимедийно съдържание ще бъдат достъпни онлайн през повече от 15 милиарда свързани уеб устройства.

Все по-трудно става да си представим ежедневието без технологии. Много от устройствата които са били използвани до скоро, вече приемат електронни функции. Все повече производители се опитват да съчетават удобството, комуникацията между отделните уреди и добрия дизайн в продуктите които произвеждат, предназначени за интериора.

Човешките нужди, опитите за улесняване и усъвършенстване на начина на живот, неизбежно отвеждат различни компании и дизайнери в посока търсене на развитие на продуктовия дизайн, предназначен за интериора. Независимо дали ни харесва или не, новите технологични процеси навлизат с висока скорост в нашето ежедневие и обхващат различни сфери и дейности от живота.

Концентрирането на вниманието на фирмите върху инвестиране в технологичното развитие на отделния продукт,  неизбежно е довело до възникването на въпроса свързан с екологията и задоволяването по рационален и алтернативен начин на енергийните нужди на жилището. Големите компании от различни сектори, прилагат различен подход към енергията на дома.

Производителите непрестанно се стремят да подобряват ефективността на телевизорите и другите компютърни устройства, но всъщност нововъведенията в тази посока никога не са били така драстични както в последните години.

За да се продължи наистина сериозно в тази посока и да бъде постигнат наистина добър резултат откъм значително подобрение на енергийната ефективност на дома, е нужно той да бъде разглеждан като цялостна система от свързани помежду си устройства.

В днешно време доста бързо навлиза разработената система за управление на дома, в така наречените ”Умни къщи”. С основна цел улесняване живота на обитателите жилището бива оборудвано с уреди, съобразени със съвременните иновации и нови технологии, измислени така, че да помагат, а не да усложнява боравенето с тях, като не пречат на усещането за уют и комфорт в жилището.

В 21 век човекът трябва да наложи своята свободна воля и вместо да е роб на технологията, да стане неин господар. Това вече е абсолютно достижима цел, чрез системата ”Умна къща”.

Системата позволява управление на всички функции в къщата чрез дистанционно управление. Нещо повече – има опция позволяваща контрол и управление от разстояние. Това включва включване и изключване на отоплението, регулиране на температурата, регулиране на осветлението, автоматично отваряне и затваряне на прозорците, регулиране на функциите и отделните уреди в кухнята като дори се стигне до контрол на автоматичното спускане на завесите на прозорците.

Съществуват два типа ”умни къщи” – американски и европейски тип. Американския тип къща е насочен по-скоро към забавлението и приятното прекарване на времето в къщата, докато европейския тип, съчетава както функциите за забавление, така и опциите за пестене на електроенергия.

Удобството и комфорта чрез прилагането на новите технологии, започват да придобиват все по-първостепенно значение за обитателите на съвременното жилище.

В България тази нова технология започва да навлиза все повече, което е сигурен признак за адекватния ни напредък в технологично, икономическо и целесъобразно отношение.

Нещо, с което се съобразяват при всеки проект дизайнерите от IIKO DESIGN:

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.