А нужно ли е да сме точно на върха? Не е ли на-важно да си гледаме съвестно работата, като изпълняваме качествено и в срок всичко, което сме обещали на нашите клиенти.  Разбира се ние от ИИКО се борим да се качим колкото е възможно по-високо, за да можем да правим клиентите си щастливи и доволни. Въпреки 25 годишната ни история, дали ще достигнем върха само времето ще покаже. Това зависи само и единствено от оценката за нашата работа, която ще получим.

Социологически проучвания, провеждани в различни държави, сочат, че 67 % от хората усещат огромен натиск да бъдат успешни. По-голямата част живеят с тревогата, че не са направили достатъчно в живота си, а времето тече необратимо.

В общество, което ни казва колко сме се провалили, ако не сме станали популярни артисти, предприемачи или директори на стар тъпи преди да сме навършили 25. Винаги е добре да правим справка с реалността. Например Мелани Къртин в своя статия посочва, че на 40-годишна възраст Самюъл Джаксън все още не е участвал в нито един филм, Джулия Чайлд е работела в рекламата, а Вера Уанг тъкмо е започвала пътя си в модата.

Информационният поток, който ни залива с новини за млади, амбициозни, успешни хора, е толкова голям, че започва да ни се струва съвсем нормално да изглеждаме като Дженифър Анистън на 50 години или да сме основали мултимилиардна компания на 35.

Ако се замислим ще видим, че съвсем не е така. Повечето жени на 50 изглеждат точно на толкова, а на 35 много мъже работят за заплата. И това не означава, че са се провалили. Ето още една справка, която дава Мелани Къртин: Основателят на KFC, полковник Сандърс, е станал ресторантьор, след като не се е справял добре като адвокат, застраховател и продавач на гуми. Открива своята „специална рецепта“ за пържено пиле, когато е на… 53 г. А Джон Пембъртън измислил Coca-Cola „чак“ на 55 г. Няма нужда да поясняваме, че горните факти не означават, че човек може да се движи по течението и изведнъж, навършвайки 50 г., ще изобрети нещо невероятно, което ще промени света. А и в крайна сметка, нужно ли е това, всъщност?

Натискът да постигнем нещо велико, единствено по рода си, може да бъде обсебващ и същевременно потискащ. Защото неспокойството от това, че нищо уникално не се случва в живота ни, води до занижена самооценка, липса на самочувствие, неувереност и вторачване в нещо, вместо енергията за това да бъде вложена в градивна посока.

Важно е положителният пример и историите на успешните хора да бъдат споделяни, за да ни вдъхновяват и да ни мотивират да не се отказваме от нещата, които ни държат будни нощем и ни карат да ставаме рано сутрин. Но успехът не може да е самоцел. Той може да е само следствие е от постигната цел. Нереалистично е да си мислим, че щом някой е успял в нещо, значи всички могат. Можем ли всички да свирим като Моцарт? Или да рисуваме като Леонардо да Винчи? Или да играем футбол като Кристиано Роналдо?

Ами не. И това е нормално. Дали можем да мечтаем и да се стремим да бъдем все по-добри в това, което правим? Определено да. И ако не постигнем световен успех, това е съвсем в реда на нещата. Ако 16-годишната ви дъщеря се вълнува повече от прическата си, отколкото от замърсяването на околната среда, не я съдете. Ако 4-годишното ви дете все още не може да чете, а това на съседката вече прави анализи на „Малкият принц“, не смятайте, че сте лош родител.

Ако обичате да играете футбол – дали ще можете да станете като Кристиано Роналдо? Не знаем Ако не станете, няма нищо страшно. Сигурно е обаче, че да има някой, който да ви вдъхновява и да бъде пример как да намерите вашият път е повече от препоръчително. Това е и ролята на успелите личности, визионери, хора-двигатели – да запалят искрата у всички нас.

Важното е по пътя да сме дали всичко от себе си, да знаем, че усилията са си стрували и сме се преборили за нашия собствен връх ! Към това се стремим и ние от ИИКО.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.