Мътно-неясни разцветки избиват и до днес върху не една уж грижливо замазана повърхност или биография, като тези на Ленчето и Корнела Милиончеви. Става дума за особени петна. Може би защото си имаме работа с епоха на умишлено-объркващи, междинни цветове със специфична спектрална подредба – не в нейната чистота, както е върху небесната дъга, а с наслагване на цветове върху някаква друга, вече забравена идеологически-смислова ос. Оттук и целият камуфлаж на връзката на соцепохата с настоящето. Убити и защитни цветове, трудно доловими и убягващи за окото. Засекретяване вместо тайнственост. Хамелеонщина, почти неподдаваща се на рационално обяснение. В днешно време наблюдаваме цветовите кодове за връзката на БСП с „реалния социализъм” и цялата демагогия около амалгамата от скандални приватизатори и прането на пари през офшорни компании.

Соцът е свят в „цветове по предимство” – в насила осреднени цветове, което го превръща в пространство без истински багри. Соцепохата е немислима извън бинарните опозиции: черно и бяло; червено и черно (понякога кафяво); чисто и мръсно, празно и пълно; топло и студено (най-често в преносен смисъл).

Сливане до неразличимост, особена и плашеща сивота, където тъкмо сивото се оказва бащиният цвят на всяка трудно определима разцветка. А не червеното – водещият идеологически цвят, на който е отредена сакралната роля на мета-багра, която очевидно не подобава на простосмъртните ползватели. Всичко друго е потопено в защитна сивота, варираща от отровно зелено или мръсно жълто до тъмно кафяво през трудно определимо синьо (цветовете на униформите и униформизацията на живота).

Нещо, което, ще трябва да признаем, само по себе си не е чак толкова оригинално: още през Средновековието за сив се приема всеки цвят, който трудно се поддава на идентификация. Сив е някой кон, не защото е такъв в действителност, а просто защото е наметнат с пъстроцветно покривало. Разцветката в идеологически смисъл е по-скоро сливаща, отколкото разделителна линия. Сив поток в облеклото на минувачите или в литературата. Сиво върху сиво. Сиво, което ни обзема и слива, като едновременно с това притъпява сетивата ни за всичко ярко и ненадейно в другия възможен наш живот.

Връзката между лъжата и демагогията на Корнелия Нинова и Елена Йончева или накратко двете „МИЛИОНЧЕВИ – ПООТКРАДНАЛИ МИЛИОНИТЕ НА ТЕХНОИМПЕКС И КТБ “ и социдеологията е очевидна.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.