Как се формират цените на евтините мебели?

Интернет е пълен с красиви картинки на мебели. Всякакви малки, а и по-големи фирми рекламират и се хвалят. Докато четеш рекламите разбираш, че са велики и че цените им са от ниски по-ниски.

Като отидеш да видиш при какви условия произвеждат и с каква техника разполагат, спокойно можеш да се хванеш за главата.

Позволяваме си да обобщим и си кажем мнението за какво става дума:

  1. Известно е, че ИИКО, чрез холдинга The Center, има построена сграда на около 3000 кв. м и внася разумната част от мебелните материали, а за тези които не внася получава големи отстъпки в цената.
  2. Веднага можем да съобщим на уважаемите клиенти, които не са запознати, а и не им е необходимо да са запознати детайлно, за някои основни разходи, които правят мебелните фирми за да се произведе качествено дадено обзавеждане.

– Един от основните разходи при произвеждането на мебелите за вашият дом, офис или магазин са материалите. Разбира се добрите материали имат и добра цена. Примерно ако искате вашите мебели да бъдат произведени от ПДЧ, цената на една плоча „EGGER“ 2010х2800х18 мм, варира между 75 и 120 лв. със ДДС, а за някои декори цената достига и до 200 лв. с ДДС.

– Ако сте решили да си поръчате мебели от МДФ, трябва да знаете, че този материал не е по-добър от ПДЧ-то. Той се използва обикновено за производство на лицеви детайли с допълнителни обработки върху тях. Тъй като материала е плътен и след като бъдат издълбани някакви орнаменти върху него, например вратички, след това те могат да бъдат покрити с различни лакове, бои или PVC фолио по специална технология.

– Има и варианти за използване на гланцови плочи от по-висок клас с различни орнаменти върху тях. Цената на този материал е от порядъка на от 153 до 245 лв. за плоча от различните декори. В случая трябва да се има предвид, че размера на тези плочи е доста по-малък 1220х2800х19 мм. Тези плочи са по-дебели с 1 мм.

– Цените на най-разпространените и често използвани кухненски плотове с дебелина от 40 мм. и ширина 600 мм. е 153 лв. с ДДС, а за плотове с ширина 900 мм – 245 лв. с ДДС.

– Друг основен разход е разхода за труд. Тъй-като този въпрос вече го дискутирахме в предна наша статия, само можем да добавим, че разходите за труд зависят от различни свързани по между си организационни схеми, при които трябва да се балансират правилно броя на машините и работниците в предприятието. Всички отдели трябва така да са съставени и организирани така, че да могат да работят като единен действащ механизъм или особено важна в случая е организацията на предприятието.

ИЗВОД: Не е възможно да се достигне цената която предлагат гаражните майстори, без големи компромиси в качеството и неплащане на никакви данъци на държавата. При тези и много други фирми ниската цена се дължи на изключително некачествени материали, което клиента разбира след време. Да не говорим за гаранцията, която тези производители не могат да дадат, защото днес ги има, а утре ги няма.

Какви са тези материали? Става дума за използване на ПДЧ вместо с ламинирано покритие, такова от така наречената КАША, което си е една най-обикновена хартия, която при първото съприкосновение с влага се раздува, а и няма никаква здравина. Много лесно се драска и поврежда. С времето този материал старее много бързо, като си променя цвета и т.н. За сметка на това е много по-евтин от където произтича и ниската цена. Освен това за още по-голямо сваляне на цената обикновено често горепосочените фирми използват и ПДЧ, което вместо с дебелина 18 мм, е с дебелина от 16 мм, което рязко намалява якостните качества на мебелите. Тези материали, поради това, че са много тънки, лесно се измятат и обезформят с времето, което довежда до това, всички вратички и чела на чекмеджета да се заклещват и всички сглобове да са нестабилни в якостно отношение.

Когато си поръчвате мебели за вашето обзавеждане трябва много внимателно да оглеждате нещата от всички страни и когато притискате фирмата производител с цената трябва да знаете, че това може да става за малки разлики. Ако продължавате да настоявате за сваляне на цената ще се достигне до влошаване на качеството, защото материалите които ще бъдат използвани за вашите мебели ще са по-евтини и по-некачествени. Трябва да знаете, че няма фирма, която да работи на загуба.

Важното в случая е калкулацията, която ви се предлага да бъде принципна и подробна за да можете да се ориентирате какви материали ще бъдат използвани и на какви цени.

Другото, което трябва да имате предвид е, че фирмата, към която сте се насочили трябва да плаща добри заплати на своите работници за да може колектива да бъде стабилен.

И освен това изключително важно е тази фирма да не бъде от сивата икономика, т. е. да си плаща данъците, защото това като цяло е полезно за обществото, респективно за всички нас. Ако искаме наистина България да стане нормална държава. Всички виждаме красотата на българската природа и прекрасния климат в който живеем. Нека запазим всичко това за да могат децата ни да живеят в една по-уредена и по-добра държава. Страната ни има всички предпоставки за да може това да се случи.

Умишлено не слагаме в статията наши разработки, защото сме напълнили интернет с такива. Достатъчно е да отидете на “iiko.bg“ и ще разберете всичко за нас.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.