В продължение на няколко десетилетия употребата и злоупотребата с кафе и кофеин са в центъра на разгорещен дебат, базиран на информация, която последните медицински изследвания доказват, че е неоснователна. Но ако обичате кафе вече знаете колко магическо може да бъде. Особено в дните, когато имате нужда от нещо освежаващо и ароматно, за да се ободрите.

Благодарение на силните си антиоксидантни свойства, кафето е ключов съюзник в борбата срещу свободните радикали.

Двата му фенолни компонента, както и кофеинът, са отговорни за този антизастаряващ ефект, което е доказано в едно проучване, проведено в Bhabha Atomic Research Centre, Бомбай (Индия) и публикувани в Biochimica et Biophysica Acta. Събраните данни от проучването показват, че антиоксидантната сила на кофеина е по-голяма от тази на витамин С.

Важно е да се знае, че може да се достигне и до предозиране и непоносимост. За това трябва да се внимава с консумацията му. Дневната доза кофеин на човек не трябва да надвишава 600 мг (особено за хора със силно чувство за тревожност или бременни), която се съдържа в около 8 чаши кафе.

Прекомерният прием на кафе, особено при чувствителни индивиди, може да причини проблеми като раздразнителност, неспокоен сън, безсъние, мускулни спазми, горещи вълни, редуващи се с треперене и изпотяване.

Злоупотребата с кафе не води автоматично до тези ефекти, тъй като всеки човек има различно ниво на поносимост и те могат да се задействат и от други фактори, като например психологически или от околната среда.

Има случаи на непоносимост и условия, при които следва да бъде ограничена консумацията на кафе, като например наличие на гастрит, язва, ентерит, колит или ако човек страда от прекалена тревожност, мускулни спазми, хипертиреоидизъм. Други проблеми могат да възникнат, ако страдате от хронични заболявания на черния дроб или бъбреците.

Турско кафе – Датиращо още от 15 век, турското кафе е нещо повече от чаша напитка. То е символ на приятелство и средство за предсказване на бъдещето.

A woman is making Turkish Coffee- Pouring water in to the pot (cezve)

Турското кафе всъщност не е турско. Открито е за първи път в района Кафа – Етиопия и по-късно се разпространява до Йемен през 15 век. От Йемен кафето достига до Истанбул, а от там до Европа. Накратко, би могло да се каже, че европейците са научили за кафето от османците. Първото в света кафене „Мактаб ал ирфан“ („Кръг от мислители“) е открито през 1554 г. в Истанбул квартал Тахтакале  от 2 сирийски търговци.

Антико Кафе Греко в Рим

За да се направи турско кафе, ви трябват фино смлени кафени зърна, студена вода, захар, чието количество зависи от предпочитанията, и специален съд за кафе. Кафето се приготвя на бавен огън, за да се образува обилно количество пяна. Този метод на приготвяне и кипване е бил открит през османския период, което прави кафето уникално за тези земи.

Пяната е тази, която променя всичко. От гледна точка на културните традиции на турско кафе без пяна не се гледа с добро око, по редица причини е желателно да я има, когато човек пие чаша кафе. Всъщност е напълно възможно да чуете някого да поръчва хубав, богат слой пяна, поръчвайки си турско кафе. И нещо по-важно, пяната помага на кафето да се запази топло за дълго време.

С турското кафе се поднася и чаша вода. Това е единственото кафе, сервирано с утайката от кафените зърна. Утайката, която остава в малката чашка за турско кафе, се използва за предсказване на бъдещето. Когато кафето се изпие, чашката се покрива с чинийката. После човек си пожелава нещо и обръща чашката наопаки, така че утайката от кафените зърна да образува форми. След като чашата изстине, очертанията се тълкуват.

Кафето е силен антиоксидант. Турското кафе има много ползи за здравето. То балансира нивото на холестерол в кръвта, намалява риска от рак и действа като лек срещу главоболие.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.