КАК ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТА МОГАТ ДА НИ ПОМОГНАТ ДА СЕ СВЪРЖЕМ С ПРИРОДАТА

Петте основни елемента в природата са дърво, огън, земя, метал и вода. И тъй като ние сме част от природата, носим тези пет елемента в себе си. Използвайки езика на природата, ние можем да разберем кои сме ние и какво е нашето значение за природата. От това следва и възможността да приобщим повече природни елементи в ежедневието си, а това от своя страна ще ни помогне да постигнем хармония и спокойствие.

Нашият дом е визитната картичка на хората, които го обитават, на нашата същност, характер и темперамент. Домовете, които обитаваме ни въздействат, така както ние въздействаме върху домовете си. Това е сложна материя, която фън шуй се опитва да обяснява от хилядолетия, за да ни помогне да разберем и осъзнаем дълбоката връзка, която съществува между нас и домовете ни.

Чрез наблюденията си на естествения свят, древните шамани са осъзнали вътрешния мир на природата, на това как тя работи и са използвали тези знания, за да създадат възможно най-приветливата и дружелюбна среда за живот. От тях днес до нас достига и знанието за петте основни елемента, които олицетворяват не само физическата материя, но и енергията, която те носят в себе си и която можем да използваме, за да създадем позитивна атмосфера в ежедневието си.

Как петте елемента могат да ни помогнат да се свържем с природата, докато сме у дома и как животът ни да стане по-смислен и удовлетворяващ.

Например, дълго неизползвани помещения и вещи ни карат да те чувстваме зле, макар рядко да го осъзнаваме. Липсата на естествена светлина и чист въздух, плюс купища неизползвани електрически уреди и пластмасови пособия превръщат всеки дом в неуютно и натоварващо място.

Как да разберем дали петте основни елемента са добре балансирани в дома ни и какво да направим, за да го постигнем.

Обикновено се водим от интуицията си. Усещаме, че нещо не е наред, но често отлагаме промените. Неминуемо обаче идва момент, в който съвсем отчетливо осъзнаваме, че в определени места в дома ни не се чувстваме добре.

Най-лесният начин да осъзнаем къде са тези места е да обиколим дома си и да поседим на определеното място със затворени очи, дишайки равномерно и бавно. Най-добре е това да се случва сред тишина. След това трябва да отворим очи и да огледаме подробно стаята. Следва да си дадем сметка как се чувстваме точно в този момент.

Има два варианта, пространството да ни се стори приятно и пълно с енергия или да ни се стори скучно и застояло.

Понякога е достатъчно да се завъртим около себе си или да се позиционираме така, че да се опитаме да уловим слънчевата светлина в стаята. Успеем ли, това може да се окаже достатъчно, за да се справим с балансирането и хармонизирането на съответното помещение.

Дърво – Дървесината е символ на гората и на материалите и предметите, изработени от нея. Растения, които отглеждаме у дома, градините, които правим на терасите си, както и гледки към паркове и градини предлагат истинска връзка с този елемент. В интериора можем да включим дървена маса и столове и да акцентираме в зелено една от стените в помещението.

Огън – Огънят може да се внесе в един дом чрез горящите свещи или чрез камината. Други визуални препратки към огъня са  картини на изгреви и залези. Съща така с огъня се свързват червения и оранжевия цвят. Специалистите по фън шуй казват, че домашните любимци също допринасят за връзката ни с огъня.

Земя – Земята се свързва с почвата, различните камъни и скалите. Една хубава тухлена стена в хола или каменна пътека в градината, ако живеем в къща, керамичен съд на кухненския шкаф или планински пейзаж на стената ще допринесат за влизането на този елемент в дома ни. Той ще допринесе за повече стабилност в живота ни и за балансирането на отношенията между обитателите му.

Метал – За да внесем този елемент у дома можем да използваме сребърен или меден предмет, които имат сантиментална стойност. Чудесно би било, ако предметът е родствен е се е предавал от поколение на поколение. Металът внася повече дисциплина и съвършенство в живота на всяка фамилия.

Вода – Течащата вода е важен елемент за всеки дом. Малък фонтан или инсталация с капеща вода в антрето е най-добрият начин да заредим с жизненост и енергия всеки дом. Тихото ромолене на водата се възприема за положително приветствие към всеки прекрачил прага на дома ни. Освен това звукът на водата дава усещане за спокойствие и мир. В пряка връзка с елемента вода са огледалата и всички стъклени материали, които сами по себе си приличат на вода.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.