НЯКОИ МИСЛИ ЗА ЛЮБОВТА И СТРАСТТА …

КАК ДА ОТКРИЕМ СВОЯТА СТРАСТ В ЖИВОТА И КАК ДА СЕ НАУЧИМ ДА ОБИЧАМЕ …?

Всички знаем, че следването на страстта ни е най-прекият път към успешна реализация в живота. Но знаем ли каква е страстта ни? Това е въпрос, който почти всеки си задава и на който невинаги е лесно да се отговори.

ИЛЮЗИИ, КОИТО НИ ПРЕЧАТ ДА ОБИЧАМЕ ИСТИНСКИ И ПЪЛНОЦЕННО

Страхът е едно от най-големите препятствия за повечето съвременни хора. От какво всъщност се страхуват хората? Те се плашат от едни илюзии, неща, които не са реални. Например успеха, провала, критиката, доброто мнение на другите. Ограниченията, които сами поставяме пред ума ни са част от причините да попадаме в капана на тези илюзии. Природата обаче не признава граници. Границите създавани в ума ни не съществуват. Те са една илюзия, която пречи на развитието ни.

Съвременния динамичен и бързо развиващ се свят разполага със собствени думи и идеи за любов. Ако не изпълним тези изкуствени условия ние веднага си мислим, че сме се провалили и не сме необходими, желани и обичани от никой. За да опознаем истинската любов ние трябва да се откажем от тези илюзии и вярвания на нашето съвремие, които се опитват да ни обяснят, какво представлява любовта.

  1. Илюзия, че любовта е привличане. Колко пъти сте казвали на човека до вас, че го обичате повече от всичко? Това означава, че сте привлечени към този човек повече, отколкото към другите. Замисляли ли сте се, че тези хора пасват на програмираното ви съзнание по-добре от останалите? Известната поговорка, че любовта е сляпа е фалшива.

Привличането е сляпо, а любовта е най-чистото и проницателно нещо. Ако се оставим да бъдем водени от привличането, след като то изчезне, ще се придържаме към определен човек водени от чувствата на лоялност, вина или някакъв идеал.

Това води до един вътрешен конфликт. След първоначалното привличане следва удовлетворение, което постепенно преминава към досада и скука. Продължителната скука води до тревожност. Искате да запазите този човек до себе си с надеждата, че той няма да отиде при някой друг. Това води до вредното чувство за притежание, което от своя страна поражда ревност и страх от раздяла. Това със сигурност не е любов. Тези негативни чувства тровят съзнанието и тялото ни.

  1. Илюзия, че любовта е зависимост. Хората се организират много добре, когато трябва да бъдат зависими от други хора. В крайна сметка цялото ни общество се основава на взаимна зависимост. Зависими сме от зъболекаря да имаме здрави зъби, от магазинера от който купуваме хранителни стоки и т.н. Представете си обаче да сте зависими от друг човек за своето лично щастие. Това е една илюзия. Няма такъв човек, който може да решава дали да бъдем щастливи или не. Ако предоставите на някой човек тази власт, ще бъдете силно манипулирани от него. Не бива да оставяте личното си щастие да зависи от друг човек. Това не е любов. Човек, който е зависим от друг по какъвто и да е начин е непълноценен.
  2. Илюзия, че любовта успокоява нашата самота. Когато хората се чувстват самотни, те бързат да запълнят празнотата си с някого или нещо. Много хора бягат по този начин от празнотата и самотата, но това определено не е любов.

За да запълнят празнотата, хората бързат да свършат колкото е възможно повече неща и да се срещат с повече хора. Единствения лек за тази самота обаче не е контакта с други хора, а контакта с реалността.

Ние се страхуваме от самотата, но ако се изправим срещу нея, можем да открием, че тя не съществува. Самотата е една илюзия създадена от съзнанието ни под обществения натиск, че имаме нужда от другите хора.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че това което в действителност търсите се намира вътре във вас. Опознайте себе си и самотата от която толкова много желаете да избягате, просто ще изчезне. Само тогава нещата, които търсите ще се проявят.

  1. Илюзия, че любовта е вид сделка. Много хора говорят за любовта, като за някакъв вид сделка. Сякаш любовта е някакъв вид пазарен механизъм, задвижван от търсенето и предлагането.

„Ти ще бъдеш добър с мен и аз ще бъда добър с теб“. Ако партньорът не се държи добре с нас, това ще вгорчи хубавите чувства. Това определено не е любов. Може да се пазарите за пари, можете да сключвате сделки за всякакви неща, дори за емоциите си, но това не е любов.

Връзки, които са изградени върху очакванията са много крехки и могат всеки един момент да се разпаднат. Очакването, че трябва да намерите щастието в някого и обратно, че този човек трябва да намери щастието във вас, води до чувства на притежание и допълнителни несгоди.

  1. Илюзия, че любовта е желание. Сигурно поне веднъж в живота ви се е случвало да кажете на някой: „Желая те с цялото си сърце.“ Винаги, когато има желание, има заплаха. А там, където има заплаха, има страх. Там където има страх няма любов, защото ние мразим нещата, от които се страхуваме. Истинската любов прогонва страха. Докато желанието винаги е съпътствано със страх.

Затова любовта не е не е желание и привързаност. Влюбването е точно обратното на истинската любов. То обаче се пропагандира навсякъде. Ще го откриете в любовните филми и песни, където винаги главните герои се нуждаят един от друг.

Ако кажете: „Не мога да живея без теб“ – това не е любов, а глад. Както казва Буда: „Светът е пълен с тъга и скръб. Произхода на всичката тъга и скръб е желанието.“

Какво е достойното в това да обичаш само онези, които те обичат? Трябва да обичаме всичко и всички. Бог е Любов и Любовта е Божествена. Иронията е в това, че повечето неща, които съвременното общество свързва с любовта, всъщност нямат нищо общо с нея.

КАКВО Е ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ?

Истинската любов е да познаваш човека до себе си. Да знаеш хубавите и лошите му страни и въпреки недостатъците му да го обичаш. Да го обичаш заради това, което е. Не заради дрехите му. Не заради това , което има (коли , пари и т.н.). Да обичаш очите му, погледа му, смеха му, държанието му. Да изпитваш любов към него тогава, когато е нервен, когато е тъжен , когато е весел и дори когато е пиян. Да обичаш всички малки и дребни неща, които той прави.

Да изпитваш истинска любов значи да бъдеш готов да дадеш живота си за този човек. Да искаш да бъдеш с него и в радост и в мъка. Да искаш да споделяш всичко с него. Да искаш да плачеш с него, да страдаш с него, само и само да го боли по-малко.

Да изпитваш Любов означава да не можеш да заспиш вечер, защото този човек го няма до теб. Да не искаш да се събудиш сутрин, защото няма да видиш лицето му.

Когато Обичаш някого истински имаш нужда от него за да станеш сутрин и да започнеш деня си с усмивка! Когато обичаш някого, той ти вдъхва сили да се бориш. Кара те да се усмихнеш, когато плачеш, кара те да вдигнеш глава и да си кажеш –  „живота не е толкова гаден … !“.

Когато изпитваш истинска любов трябва да си готов да правиш компромиси. Трябва да си готов да простиш грешките на любимия човек, защото няма безгрешни хора и защото обичаш този човек и го обичаш заради това, което е. Това включва и недостатъците му.

Да обичаш истински не е лесно. Боли много, но истинската любов устоява на всичко. Когато човек мисли, че обича някого, но го боли и не знае какво да направи и по кой път да поеме, трябва да послуша сърцето си. Когато човек поеме по пътя на сърцето накрая всичко се нарежда. Щастието идва и напълно излекува всичката насъбрана болка.

Когато изпитваш истинска любов трябва да си готов на всичко за да опазиш любовта си Да си готов да простиш въпреки, че те боли. За да си с този човек, за да си щастлив и да изживееш всички прекрасни, сладки и незабравими мигове с любимия човек трябва да се научиш да прощаваш.

Почти винаги , когато човек го боли, избира по-лесния начин, защото иска да спре да го боли. Но преди окончателно да вземе решение, трябва да се запита какво всъщност иска, какво иска сърцето му и … трябва да избере пътя показан от сърцето. Да се бори, да бъде наистина жив, защото тези, които обичат и са обичани живеят истински. Другите просто съществуват.

Да, от любовта боли, защото няма идеални хора и всеки прави грешки. Всеки постъпва понякога глупаво – даже в повечето случаи го прави несъзнателно и така наранява любимия човек. И него го боли, защото е наранил най-любимото, най-хубавото нещо в живота си. Тази болка убива. Но ако помислиш със сърцето си, а то иска да бъде обичано, ще се бориш за любовта си и няма да позволиш една глупава грешка да унищожи всичко. Бори се – позволи на човека да те обича.

Обичай и живей пълноценно! Живей истински! Обичай и бъди обичан! Името ти нека е любов! Любовта е всичко! Пази я! Хвани я здраво и не и позволявай да си отиде … !

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.