Животът върви по двусмислен начин – хем тече, хем се изнизва, но е хубаво, че през това време нас ни има. Има ни, но защо?

Питаме се непрестанно и отговорът е като вятър, надуващ платната на скърцащия ни кораб. Когато отговорът е силен и духа в една посока, летим напред към заветна цел. Но налегне ли ни безветрие, теченията ни влачат по вечните си пътища. За да пори корабът вълните, нека не забравяме своя въпрос: „Има ни, но защо?“

Въпрос на избор е – хората не разбират, че имат избор да променят живота си или не. Не знаят какво да правят, къде да отидат и как да започнат, затова чакат, докато живота им минава покрай тях.

Най-важният въпрос за решаване е “Защо?” – това е основополагащият въпрос в нашия живот и той трябва да рефлектира на целите във всички сфери на живота. Ако не можем да си отговорим на въпроса “защо?”, значи имаме проблем.

За да си отговорим ва въпроса „защо“ трябва да се замислим върху следното:  Защо сме избрали тази кариера? Защо живеем, където живеем? Защо прекарваме времето си със съответните хора? Защо сме женени за съответния човек? Защо прекарваме свободното си време по съответния начин? Защо харчим парите си за съответните неща? И още много такива …

Ако нямаме отговори на тези въпроси, по-добре да променим нещата, за да определим целите в живота си. Това е важно за нашето личностно израстване. Отговорът на въпросите ще доведе до задълбочена и осмислена причина за нашето положение. Причина, основана на нашите ценности, нашата личност, усещането ни за нас самите, надеждите и мечтите и това, което искаме да оставим на света.

Как да започнем? Например от децата …Те са най-важното, което ще оставим след себе си. Няма думи, които биха могли да опишат гордостта на една майка, когато види детето си да сбъдва своите мечти. Помагайте му, насърчавайте го да прави това, което обича, иска и може.

Разбира се това започва от най-ранна детска възраст. В този период всичко е важно, като детската стая, детската ясла, детската градина, училището и т. н.

Детски стаи от ИИКО – Дизайнерите от IIKO DESIGN полагат огромни усилия за да усетят детската душа и създадат такива условия за израстване на децата в техният дом, че от тях да произлязат сериозни и отговорни граждани на нашата страна и света като цяло, защото освен граждани на България всички сме граждани и на заобикалящият ни свят.

Основните елементи, необходими за да се направи идеалната детска стая и да сме сигурни, че детето расте в добра среда.

От какво има нужда едно дете?

 1. Слънчева стая.
 2. Правилни цветове на четирите стени.
 3. Безопасни материали на мебелите и текстила.
 4. Комфортно място за сън.
 5. Достатъчно място за игра и движение.
 6. Ергономично място за учене.

Основни принципи при изграждане на детската стая

 1. Коя стая в жилището трябва да изберем за детска? Най – светлата, но не и най-топлата. Най – доброто изложение е югоизток или югозапад. Естествената светлина е най-щадящият източник за очите. Ето защо е добре бюрото да е близо до прозореца – така очите се натоварват по-малко, подобрява се настроението на детето и се зарежда с енергия.
 2. Много важна част от атмосферата, която създаваме за детето са цветовете. Те въздействат подсъзнателно на хората. Ако боядисаме стените в много ярки цветове, децата могат да станат нервни и агресивни. От друга страна, стаята на малките деца трябва да е в светли неутрални тонове, но с ярки и цветни елементи, защото те стимулират мозъчната дейност.
 3. Екологичните материали. Не всички родители знаят, че мебелите от шперплат или от МДФ плоскости могат да излъчват вредни летливи съединения – подобни плоскости отделят големи количества фенол и формалдехид – вещества, които предизвикват алергии и вредят сериозно на здравето. Когато купуваме мебели за детето си, трябва да изискваме сертификат, който гарантира ниско или никакво излъчване на вредни летливи съединения. Препоръчително е да се използват естествени и органични материали, за да сме сигурни, че купуваме най-доброто за децата си.
 4. Леглото също е много важна част от правилното израстване на детето. Матракът трябва да е ортопедичен. Той поддържа гръбнака в естествена позиция по време на сън, а мускулите без напрежение, като противодейства на тежестта на тялото в различни пози.
 5. Желателно е в детските стаи да има кът за активна почивка. Това място трябва да насърчава детето да се движи.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.