ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН – ОСНОВЕН ФАКТОР В ОБЗАВЕЖДАНЕТО НА МЕБЕЛИ ПО ПОРЪЧКА

ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН – ОСНОВЕН ФАКТОР В ОБЗАВЕЖДАНЕТО НА МЕБЕЛИ ПО ПОРЪЧКА

ИЗБОР НА ФИРМА ЗА МЕБЕЛИ ПО ПОРЪЧКА – НАЙ-ДОБРАТА ЗА ВАС Е ИИКО

За да направите жилището си по-комфортно и приятно за живеене, не е нужно да сте абсолютен експерт в интериорния дизайн. Всичко, от което се нуждаете, е повечко ентусиазъм, доза въображение, щипка любов и малко познания за основните принципи на интериорния дизайн.

Не трябва забравяте, че има професионалисти, които са учили доста дълго по тези въпроси. И ако искате да постигнете максимума за вашето обзавеждане е най-добре да се обърнете към тях, каквито са дизайнерите на IIKO DESIGN“.

ПРИНЦИПИ НА ИНТЕРИОРНИЯТ ДИЗАЙН ПРИ МЕБЕЛИ ПО ПОРЪЧКА

Първото правило в интериорния дизайн е, че НЯМА ПРАВИЛА! В дизайна всичко е възможно, а единствените ограничения са тези, които сами си поставяме. В интериорното проектиране обаче има определени условия, на които ДОБРИЯТ дизайн трябва да отговаря:

Пространство – Това е, най-просто казано, всичко между физическите граници на стаята. Добрият дизайнер по професия и по призвание, трябва да съумее да оползотвори това пространство по възможно най-добрия начин. Един апартамент от 34 кв. метра може да изглежда много по-добре от най-големия мезонет, ако е спазено чувството за естетичност и съразмерност между размерите на помещението и броя на мебелите в него. Всеки от вас поне веднъж е променял местоположението на обзавеждането си у дома, нали? Просто, ей така, за да разчупи домашното статукво. Започнете от тук – разчитайте на детайлите, за да създадете уют.

Тъкани, светлина и цветове – Ако сте декорирали стая, знаете колко е важно да подберете правилните материали. Важна е не само тъканта, от която са изработени мебелите или завесите, но още повече и цветът им. Светлите стаи изглеждат по-просторни, докато тъмните нюанси придават топъл контраст и задушевна обстановка. Зависи и колко са големи прозорците ви. Светлината се отразява от бялото и се поглъща от черното. Гладките повърхности също имат ефекта на огледало, а грапавите спомагат за умерена дифузна светлина. В зависимост какъв ефект желаете да постигнете, подберете внимателно цветовете и материала. Цветът не съществува без светлина, т. е тя е онова, което придава специфичното усещане за комфорт. Може да бъде естествена слънчева или изкуствена, от допълнителни източници. В съвременния дизайн, широка употреба заемат вече LED осветителните тела, които излъчват т. нар. – „бяла светлина”. Що се отнася до комбинацията между отделните цветове и техните тонове, съчетанието им се отразява най-вече на психологическо ниво. За червеното се смята, че възбужда апетита, затова много често се използва за стаи, в които ще се сервира храна.

Десени, линии, форми – Десенът (или щампата ) е елемент в дизайна, който работи заедно с цветовете и материалите, за да създаде идентичност на стаята. Геометричните форми придават строг и съразмерен вид на помещението, а флоралните елементи създават усещане за живот в пространството. Под линии се има предвид тези създадени от архитекта и мебелиста. Те придават форма и завършен вид на обзавеждането. Острите линии в модерен стил са малко статични и изглеждат стерилни, но могат да бъдат добре съчетани, за да се постигне чувство на хармония. По заоблените форми са навяват нежен винтидж стил, но трябва да бъдат много добре съчетани, за да не се постигне ефект на пълен кич. По-тясното значение на формата в интериора е свързано с оползотворяването на пространството. Дали ще са кръгли или правоъгълни, правилни или неправилни, формите се свързват с линиите и усещането за хармония, завършеност и баланс.

Функционалност – Преди всичко друго, интериорният дизайн трябва да е функционален и да удовлетворява определени потребности. Пространството трябва да се анализира внимателно, за да се определят ходовите линии и възможностите за поместване на обзавеждане. И най-красивият интериорен дизайн губи от своята стойност, ако е функционално неиздържан, а експлоатацията създава трудности и проблеми.

Изразителност – Основна цел на всеки дизайн е да бъде въздействащ и да носи естетическа наслада. Изразителността в едно творческо решение е функция на оригиналната идея и специфичния подбор на форми, цветове, материи… В определянето степента на въздействие водеща роля играят субективната преценка и личните предпочитания, затова е трудно да се даде еднозначна оценка за естетическата стойност на даден дизайн.

Хармоничност – Добрият интериорен дизайн предполага наличието на единство между отделните елементи. Това означава, че те си подхождат или се допълват взаимно, независимо дали са еднакви, подобни или пък напълно различни един от друг по форма, размер или цвят.

Баланс – Добре балансираният вътрешен дизайн носи усещане за спокойствие и хармония. Визуалното равновесие в пространството се постига с равномерното разпределяне на интериорните елементи според техните характеристики – размер, форма, цвят.

Дизайнът е композиция – съвкупност от отделни елементи с определени характеристики, съчетани по начин, който е функционално и естетически издържан. В интериорното проектиране често си служим с познатите композиционни средства, за да придадем художествена стойност на нашите проекти.

Мащаб и пропорция – Съобразяването на размера на обзавеждането с габаритите на пространството е особено важно в интериорния дизайн. Също толкова съществен е и начинът. по който отделните елементи се съотнасят един към друг. Съответствието е от ключово значение, защото нарушената пропорционалност води до дисбаланс и незадоволителна визия.

Симетрия и асиметрия – Усещането за баланс и спокойствие в интериора лесно може да бъде постигнато, ако елементите с общи характеристики са разпределени аналогично спрямо централна ос или точка в пространството. Симетрията е често използван похват в дизайна, характерен за по-традиционните решения. От друга страна, чрез асиметрията може да се избегне приравняването на отделните елементи. Те могат да бъдат целенасочено противопоставени спрямо централна ос или точка, за да се постигне по-силно въздействие и по-голяма изразителност. Асиметрията е много добре приложима в интериорите с подчертано модерна визия.

Ритъм – Периодичното повторение на отделен елемент или група елементи е похват, който внася ред и закономерност в дизайна. Ритъмът успокоява, той носи визуален комфорт и усещане за хармоничност.

Контраст, нюанс и равенство – Силното противопоставяне на различни елементи по даден признак е често предпочитано средство за внасяне на разнообразие в дизайна, за постигане на по-голямо въздействие, за поставяне на акцент… Контрастът е мощно средство в композицията, с което може да се постигне по-голяма изразителност, но прекаляването с него може да доведе до крещяща натрапчивост. Търсенето на равенство между елементите от своя страна може да внесе баланс в композицията, но също така да доведе до другата крайност – монотонни и безинтересни решения. Нюансът попада в златната среда – леките различия могат да внесат достатъчно разнообразие, без да създават излишно напрежение. На принципа на нюансирането, както и с умерено включване на контраст и равенство могат да се изградят прекрасни интериори с добре балансирано и хармонично излъчване.

Разгледайте нашата страница за мебели по поръчка.

—————————————————————————————————————–

Всички описани похвати могат да се приложат в изграждането на един интериор самостоятелно или групово. Удачният подбор на композиционните средства е особено деликатен процес, изискващ творчески подход, естетически усет, известен опит и определени познания. Като специалист в областта на проектирането, интериорният дизайнер е способен да прецени точно как да подходи, за да изгради един хармоничен и балансиран дизайн с добра функционалност и подчертана изразителност.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.