Животът ни не е егоистично, алчно пътуване, а отговорно и задружно приключение – Д-Р ПЛАМЕН РУСЕВ

България реагира навреме и правилно! Ние обявихме мерките за здравна сигурност в същия ден, в който и Испания, но практически развитието на вирусната обстановка в Испания предхожда с 2 – 3 седмици тази в България. Браво на щаба!

За да разберем колко е важна дисциплината, ето малко статистика – Китай има “само” 3266 смъртни случая при почти 1,4 милиарда население, докато Италия има 2158 жертви при 60 милиона! Разликата е в дисциплината и навременните мерки!

И тук, както и в Италия, разни всезнайковци обясняваха, че това бил просто някакъв (никакъв) вирус и нямало страшно…

ДИСЦИПЛИНА е нещото, което прави разликата между успеха и провала, между живота и смъртта. Ние сме много доволни от дисциплинирания подход на кризисния щаб в България, но очакваме и още по-драконовски мерки в следващите седмици!

Въпреки всичко затварянето на границите трябваше да се случи много по-рано и да се оборудват карантинни зони за недопускане на болни вътре в страната. Нарушаването на правилата за свободно движение на хора е винаги оправдано, когато животът на същите е в опасност.

Очакваме мерките за карантина да са още по-строги и да се планират ресурсите (храна и стоки от първа необходимост) така, че да няма липса! Именно в криза като тази се разбира значението на думите “социална държава” и “лидерство”!

Но това е само първата част на решението. Въпросът е: “А сега накъде?”

Човечеството преживява ПЕРФЕКТНАТА БУРЯ. За да спасим човешки животи, трябва да “убием” икономическата активност. Нямаме полезен ход!

Коронавирусът не е само проблем на здравето – той тепърва ще се развихри в икономически и хуманитарен аспект. Няма правилно решение, има обаче ОТГОВОРНО. Отговорно е да спасяваме човешки животи от пряката опасност, но спасеният и здрав днес е гладен и яростен утре.

Трябва да мислим стратегически, а не само да оцеляваме. Оцеляването е енергоемък процес, който поради тази причина е много ограничен във времето. Глобалната хуманитарна криза, наречена коронавирус пандемия, ще е от няколко месеца до година (според експерти). Това означава ли, че 1 година няма да излизаме от домовете си? НЕ и не трябва!

Очакваме в най-кратък срок щабът да разработи стратегия, която да развие настоящите мерки. И тъй като е важно не само да обясняваме как “това не може” и “онова не става” и да критикуваме, а да даваме конкретни идеи и да работим за изпълнението им – ето и нашето предложение за конкретните СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ:

  1. Редовни тестове навсякъде – така ще се проследяват и изолират болните и носителите (основният проблем на тази пандемия) – няма достатъчно висока цена, която да не може да се плати за това;
  2. Технологично решение за проследяване на контактните лица и локализирането им.
  3. След изпълнение на 1 и 2 – създаване на длъжността “Отговорник по здравна сигурност” във всички фирми. Организиране на курсове (онлайн) по подготовка и сертифициране на хора на тази позиция. Позицията включва налагане на правила и съблюдаване на спазването им за хигиена и здравна сигурност – независимо дали става дума за фирма от 3-ма човека, или за такава от 3000. Тези хора ще бъдат в основата на следващата стъпка – на връщане към създаването на БВП. Всяка структура трябва да има минимум двама служители, които да са преминали този курс;
  4. ЕКИПИ – да се създадат два екипа – “А” и “Б” във всяка фирма. Когато екип А работи от офиса/завода , екип Б работи от вкъщи и се редуват, без да се засичат. Така, ако в някой от екипите се появи контактно лице, се изолира само съответният екип, а другите продължават работа;
  5. Целият този процес се случва в условия на драконовски мерки от гледна точка на свободата на движение, хигиена, носене на предпазни средства и спазване на лична дисциплина.

Оттук нататък до справяне с проблема ДИСЦИЛИНАТА следва да се спазва и стимулира по всякакви начини – в това число с изключително строги наказателни мерки срещу тези, които не се съобразяват с правилата на общото благо!

Връщането към “нормална” производствена дейност има не само икономически, но и здравен и много социален ефект.

Психичното здраве на населението би било подложено на изключителен стрес, ако настоящият тип карантина продължи прекалено дълго. Да не говорим за икономическите последици.

И ако в тези първи седмици пълната карантина е задължителна, в следващите е също толкова задължително да се действа в посока възобновяване на производството и създаване на контролирани и сигурни условия на труд и социализация за хората!

Щабът не трябва да пропуска момента и още отсега трябва да се фокусира не само да гаси пожара (за което, повтаряме, се справя много добре), но да върне отново някаква нормалност в най-кратки срокове.

Разбира се, подобна концепция крие рискове, но това е вододелната линия, след която лидерът става герой! В живота винаги се плаща цена – днес е заложено по-доброто бъдеще на нацията и бъдещето на всички! Няма цена, която да не си струва да бъде платена!

И още нещо много важно. Тази криза показа отново нещо, което все забравяме – и китайците, и италианците, и испанците, и южнокорейците, и ние, българите, всички сме преди всичко ХОРА и сме равни. Или поне вирусът ни третира така. Само начинът, по който ние реагираме на кризата, прави разликата в цената, която плащаме!

Ние се надяваме, че този урок ще бъде научен. Надяваме се, че всеки ще оцени, че животът ни не е самостоятелно, егоистично, алчно пътуване, а отговорно и задружно приключение, в което всички заедно сме отговорни за общия просперитет или проблеми.

Безотговорното отношение на един носи смърт на друг (в този случай на десетки, стотици, дори хиляди други). Надяваме се, че тази криза ще ни направи по-силни в това да сме заедно. Защото именно това поставя човешкия род на върха на хранителната верига на тази планета!

Ще ни научи, че отговорното живеене означава да сме отговорни не само един към друг, но и към природата. Защото и сега имаше лъжепророци, които обясняваха как това било само някакъв си грип… точно както подобни обясняват как “климатичните промени са си окей” – и няма нужда да се променя нищо. Че е окей да продължаваме да изтребваме животински видове, да замърсяваме природата и да унищожаваме иначе прекрасното бъдеще на човешкия вид – на децата си! Стига!

Време е да бъдем отговорни и дисциплинирани. Това неминуемо означава да излезем извън зоната на комфорта си, да се разделим с неща, които ни харесват – но само егоистите и алчните имат проблем с това! Щедростта е акт, в който даваш нещо и те заболява от раздялата – другото е подаяние! Днес повече от всякога имаме нужда от щедрост в името на бъдещето на децата ни!

Ние сме оптимисти въпреки негативните краткосрочни прогнози! Но за целта са нужни лидерство, сърце и знания! Във всеки от нас е решението!

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.