ДОМЪТ НА БЪДЕЩЕТО – ПО-КОМФОРТЕН, ТЕХНОЛОГИЧЕН И ЗЕЛЕН

Според британската компания Smart Energy GB двете направления, в които ще се развиват домовете на бъдещето са технологии и грижа за околната среда. Наскоро екипът ѝ представи визуално идеалното жилище с обяснението, че всяка от показаните разработки може да се реализира с вече съществуващи технологии.

Като основни цели при създаването на дома на бъдещето Smart Energy GB набелязва производството на зелена енергия за битови нужди и отглеждането на еко продукция.

По-малко ползване на климатици и отоплителни уреди

Легло и спално бельо с контрол на температурата, което осигурява различна степен на топлина на партньорите според техните предпочитания, решава проблема с въртенето заради нощните жеги през лятото, с ползването на климатици 24 часа в денонощието, и с нуждата от отопление през студените дни.

Прозорци, които се адаптират към светлината, за да осигурят максимално естествена светлина и по-добре отопление/охлаждане на помещенията през различните сезони също са стъпка към оптимизираното потребление на енергия.

Соларни панели и ветрогенератори на покривите и големи батерии за съхраняване на добитата енергия са основните решения за само захранване на всеки дом с електроенергия.

Проектирани са тоалетни, които превръщат отпадъка в гориво. А за всяко жилище е предвидена и домашна станция за зареждане на електромобил.

По-разумно пазаруване

Мебели и домашен текстил, които променят формата и цвета си ще намалят значително безумното пазаруване винаги, когато човек има нужда да освежи или промени по-драстично атмосферата на дома си.

Домашни градини на минимум площ

Градини без почва, т. нар., хидропонични градини позволяват отглеждане на плодове, зеленчуци и билки в кухнята, на балкона, на стената или в поставка, висяща от тавана.

По-здравословен начин на живот

Дом, в който банята проверява всичките ти здравни показатели сутрин и вечер и ти сигнализира кога е време да вземеш мерки или да отидеш на профилактичен преглед, наистина е твоята крепост.

Модерните технологии вече са на съвсем друго ниво. Светът на технологиите върви напред с всеки изминал ден. Много от откритията са толкова невероятни, че човек едва ли би си представил преди 10-15 години какво бъдеще го очаква.

В XXI век модерните технологии са такива, че позволяват да контролираме домът си от смартфона.

Как може да изглежда домът от бъдещето?

Да се вгледаме в „умните“ уреди. Повечето хора имат пералня или съдомиялна, която може да започне да работи точно в определен час, когато не сме си в къщи.

Съвсем спокойно можем да закупим и хладилник, пералня, сушилня и други устройства, снабдени с тъчскрийн дисплей и многобройни сензори. Някои от тях работят с интернет, като позволява да се ползват от дистанция.

Прахосмукачките също могат да работят без да сме си в дома и тихо и кротко да си чистят, като сами преминават покрай препятствията. Отоплението в дома или вилата може да бъде стартирано само с едно кликване на смартфона.

Все повече хора могат да контролират осветлението от мобилното си устройство, или чрез автоматизирана система.

Подобна нова технология е добър начин за предпазване от крадци. Когато ни няма за дълго време вкъщи, можем да настроим осветлението така, че хола, например да свети вечер за няколко часа и така да се създава впечатлението, че сме си постоянно у дома.

Ако преди 20 години кабелната телевизия беше лукс за цялото семейство, то днес всичко е свързано в централизирана стрийминг система, която осигурява на собствениците и гостите незабавен достъп до цифрови развлечения. Вече не е задължително да сме пред телевизора в точен час, за да гледаме дадено предаване. Можем просто да го пуснем в удобен за нас час и да го гледаме.

Модерната система за видеонаблюдение позволява да проверяваме състоянието на дома си винаги, дори докато сме далеч на почивка.

Последните интересни решения от технологичния свят на Великобритания показват, че новият дом може да притежава всички интелигентни решения за драстично намаляване на разходите за електроенергия, отопление и още много други малки екстри. Новите екологични домове могат да се поддържат за изключително ниски разходи.

Има случаи, в които същите домове не изискват абсолютно никакви грижи и могат сами да набавят необходимата енергия. Някои домове на острова имат сертификат за енергиен клас „А“.

Заредени с най-доброто от соларните панели, съвършени изолации и редица други допълнения, карат хората да започнат да инвестират повече в домовете си.

Соларни клетки на покрива на къщите събират достатъчно енергия. Новите батерии, които съвсем скоро ще бъдат доставени от Tesla и Mercedes-Benz, ще бъдат достатъчни за складирането на електроенергия за няколко дни.

Как ще изглежда кухнята на бъдещето?

Уредите в кухнята ще са умни, свързани и интерактивни. Готвенето у дома ще бъде по-бързо и удобно, по-опростено и забавно. Храната ще бъде все по-персонализирана и все по-дълго прясна. Продуктите, отишли на боклука неизползвани, ще стават все по-малко. Дизайнът на интериора ще става все по-гъвкав и по-личен. Така ще изглежда кухнята в близко бъдеще, когато високотехнологичните уреди, вече настъпващи към пазара, навлязат стабилно в дома на масовия потребител.

Фурната – ще поема все по-голяма част от отговорността за приготвянето на вкусна и здравословна храна. В стандарт ще се превърнат множеството вградени програми, всяка от които ще е пригодена на конкретен тип ястие. Фурната ще става все по-самостоятелна и независима. Така, след като зададе детайлите на вечерята, домакинята ще може да използва за по-приятни занимания времето, иначе прекарано във въртене около печката.

Серията М на вградените фурни на Wolf например предлага десет режима на готвене, избираеми чрез контролен LCD тъчскрийн върху стъклото на вратичката. Софтуерът на фурните MasterChef на германския производител Miele прави възможно интегрирането на над сто готварски програми. Достатъчно е готвещият да зададе точните характеристики на ястието – например дали пицата е от прясно или замразявано тесто и пр.

Престоят около фурната ще става все по-забавен. Готвенето през интернет ще става все по-често. Пространството около индукционните плочи на котлоните се затопля единствено в диаметъра на тигана върху тях. Останалото е свободна територия, върху която могат да се развихрят редица иновации.

Някои от водещите производители в бранша, сред които корпорацията Whirlpool, интегрират в дизайна на готварската плоча тъчскрийн дисплей. Чрез който в случай на нужда готвещият може директно да проверява в мрежата за рецепти и видео инструкции, да поства в социалните медии, без да се отделя от печката, или да поръча онлайн продукти.

Водеща тенденция в кухнята през следващите десет години ще е прецизността на температурата на готвене. Брандове като Miele, Wolf, GE, KitchenAid и др. предлагат т.нар. пробни термометри заедно с готварските си уреди. Поставени в пилето за печене например, готварските термометри отчитат кога е постигната желаната температура във вътрешността. След това фурната сама наглася режима си на работа, така че да изпече и останалата част, без да я прегори. Фурните CHEFTOP на американския производител на кухни Unox имат вградени опции за контрол на температура, влажност, скорост на въртене на въздуха и време за готвене. Освен това те могат да приготвят успоредно няколко ястия при различна температура, така че да са готови едновременно.

Хладилникът – освен да съхранява храната я контролира. Водеща тенденция в момента е видео мониторингът, чрез който потребителите могат да видят какво съдържа хладилникът им в момента чак до дъното на рафтовете. Освен това иновативни технологии ще позволят на хладилниците сами активно да наблюдават и анализират съдържанието си. Те ще напомнят на домакините, че трябва да поръчат даден продукт, когато установят, че е на изчерпване. По-дръзки визии дори предвиждат с помощта на нанотехнологии уредът да може сам да придвижва продукти със скоро изтичащ срок на годност по-напред на рафта, отчитайки тага му за радиочестотна идентификация (RFID). Вероятно тези системи един ден ще бъдат свързани с фурните, за да препоръчват рецепти с наличните в хладилника продукти или с тези, най-близки до разваляне.

Повечето производителите вече развиват технологии, чрез които да увеличат периода на прясност и годност на храните в хладилника. Практика при модерните уреди е разделянето на отделни пространства, в които се поддържа различна температура в зависимост от съхраняваните продукти, например за пресни плодове и зеленчуци, готвени ястия, вино и пр. Системата FreshConnect на Whirlpool е съставена от малки хладилни кутии с индивидуален температурен контрол. От своя страна хладилниците и фризерите на General Electric съдържат отделни сегменти с врати, за да намалят количеството на въздуха, който излиза при отваряне.

Очаква се все по-масовото въвеждане на умни решения в кухнята да върви ръка за ръка с развитието на онлайн сегмента при храните. Проектът на General Electric „Дом 2025“ например предвижда пред входната врата на дома да бъдат интегрирани охлаждащи пространства. В тях доставените при онлайн поръчка продукти ще се съхраняват при нужната температура, докато домакините се приберат.

Микровълновата печка – Тенденциите и тук са към прецизиране на температурата на затопляне при различните видове храни. С поумняването на уредите все по-интелигентни ще стават и опаковките. На пазара ще излизат все повече варианти с температурни индикатори, които да сигнализират към потребителите, когато храната е достатъчно затоплена. Вероятно добре познатата микровълнова технология ще трябва да бъде преразгледана успоредно с растящите изисквания на потребителите за повече здравословност при топлинната обработка на ястията. При същата компактност и бързина някои уреди вече използват алтернативни технологии за затопляне. Такава е например фурната Sage RF на Тексаската корпорация Freescale Semiconductor, която се базира на радиочестотни емитери.
В модерната кухня

Уредите ще разговарят помежду си

Интернет на вещите (Internet of Things – IoT) ще свързва умните електроуреди – от печката през хладилника и кафе машината до осветлението и аудиосистемата, в обща мрежа, в която те ще могат да обменят данни помежду си. Потребителите ще могат да ги настройват и управляват от контролен център у дома или дистанционно чрез приложение на смартфона си. Приложението за управление на свързани устройства Brillion на General Electric например позволява на потребителите предварително да затоплят фурната си, докато паркират в гаража, и ги известява, когато таймерът се изключи.

Не само електроуредите ще се адаптират според предпочитанията на собствениците си. В модуларната кухня Tielsa на германския концерн Alno при натискане на вграден бутон или чрез мобилно устройство се местят самите работни плотове, мивка и пр. с по до 15 см във всяка посока. Идеята е дизайнът да е еднакво удобен за хора с различен ръст, с физически недостатъци, както и за ползване от деца. Фурната също може да се издига, така че децата да не се опарят, докато тя ненаблюдавана приготвя ястието според зададената й програма. От Alno планират да интегрират технология за лицево разпознаване, така че кухнята да може сама автоматично да се преструктурира в зависимост от това кой от членовете на семейството ще влезе в нея.

Едно от основните притеснения на потребителите е защитата на цялата вътрешна информация „от кухнята“. За да функционира интелигентно, кухнята има нужда от най-личните данни за навиците, предпочитанията и ежедневието на собствениците си. Никой няма да е съгласен тази информация да се синхронизира в облака. Модерната кухня ще трябва да е толкова добре охранявана информационно, колкото и от пожар, казват експертите.

ИЗОБЩО ДОБРЕ ДОШЛИ В XXI ВЕК, КЪДЕТО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СА БЕЗКРАЙНИ…!

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.