БОХЕМ

Бохемство (на френски: Bohème) и думата бохем се свързват с определен начин на живот, разпространен сред бедната интелигенция, обикновено актьори, художници и музиканти, които имат нестандартни идеи за своето време. Те доброволно приемат бедността, смятат за нормални извънбрачните сексуални връзки и издигат в култ свободата, особено на мисълта и изказа. В известен смисъл те са предшественици на хипитата от 20 век. Произходът на термина „бохем“ идва от цигани, за които се е смятало, че са дошли от областта Бохемия. Той за първи път е използван в началото на 19 век във Франция.

БОХЕМСКИ СТИЛ В СЪВРЕМЕННИЯ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН

Бохемският стил във вътрешния дизайн се отличава с пъстрота и еклектична естетика, с изобилие от текстилни материи и разнообразни десени. Много от елементите на бохемския стил могат да се вложат успешно и в дизайна на голяма част от съвременните жилища. Можете да ги включите в декора, за да му придадете уют и гостоприемност. Ето няколко идеи как да подходите при избора на обзавеждане за всекидневна, за да впишете хармонично елементи от бохемския стил в съвременен интериор.

Насладете се на залеза – Когато слънцето залязва, а сенките се удължават, е време да намалим скоростта от ежедневието. Комбинирайте люлка, кресла и маса, за да създадете в двора си очарователно пространство в бохемски стил. Под отблясъците от няколко светлинни вериги и мекото, топло сияние от фенери и градински факли можете да се отпуснете назад и да съзерцавате феерията от променящи се цветове в небето.

Еклектичен декор – Съчетаването на множество цветове, различни шарки и текстури мигновено ще създаде еклектична атмосфера в помещението. Ако това е направено с усет и стил, няма да се създаде усещане за хаос в декора, а напротив – ще се получи хармонично допълване на различните елементи в дневната.

Смесване на различни шарки в декора – Една от най-характерните особености на бохемския стил е съчетаването на различни текстури и десени. Не се колебайте да заложите на голямо разнообразие от декоративни възглавнички, красиви килими и стилни тапети. В съвременните трапезарии можете да приложите тази концепция като комбинирате трапезни столове с пъстра флорална тапицерия с тапети с подобен десен. Колкото по-сложни са детайлите и техните орнаменти, толкова по-впечатляваща ще бъде бохемската визия на вашия интериор.

Изобилие от растения – Можете да заложите на цветя в саксии или висящи от тавана контейнери.

Акценти в марокански стил – Съчетайте елементи от двата стила – фенери, декоративни възглавници, меки табуретки, одеяла, килими и стенни декорации.

Анти минимализъм – Макар модерният минимализъм да е водеща тенденция в съвременния дизайн, някои собственици на жилища предпочитат по-богато декорирани интериори. Колкото повече текстури и шарки има в интериора, толкова по-бохемска ще бъде атмосферата в него.

Уникални елементи – Друга характерна особеност на бохемския стил е неговата уникалност и неповторимост. Можете да използвате всякакви оригинални и винтидж елементи, които са с нетрадиционна визия. Плетени акценти, мебели от ратан, оригинални принтове, ярки произведения на изкуството или нетрадиционни стенни декорации могат да бъдат страхотна добавка към всеки бохемски интериор.

Това е блогът на Мебелна къща ИИКО. Ние ви предлагаме проектиране и изработване на мебели по поръчка, интериорен дизайн и голямо разнообразие от материали за мебели. Потърсете ни, за да Ви помогнем да реализирате Вашите идеи за обзавеждане на дома или офиса на тел. 0700 20 028 или имейл ltd@iiko-bg.com.